Tayyar Asrık, Antalya'da 2010 yılının Aralık ayında hayata geçirilen Aile Hekimliği Sistemi başladığında 580, şimdi ise 750 civarında birim olduğunu anlattı. Tayyar Asrık, yaklaşık 750 aile hekimi olduğunu, bunların 470'inin Antalya Aile Hekimleri Derneği'ne kayıtlı olduğunu söyledi. Aile hekimlerinin problemlerini anlatan Asrık, sağlıkta şiddetin sadece aile hekimleri değil, tüm sağlık çalışanlarının en büyük sorunu olduğunu, artık ciddi cezai yaptırımlar gerektiğini vurguladı. Hekim başına düşen hasta sayısının azaltılmasının sağlıktaki hizmet kalitesi için önemli olduğunu anlatan Dr. Tayyar Astık, hasta sayısının azaltılmasıyla maaşta ciddi kayıplar olduğunu, bunun kısa sürede düzeltilmesini istediklerini söyledi.

ŞİDDET EN BÜYÜK SORUN

Sağlıkta şiddetin sağlık çalışanlarının en büyük sorunu olduğunu anlatan Dr. Asrık, “Öncelikle politikacıların sağlık üzerine kanun çıkarmaları gerekiyor. Bununla ilgili genelgeler çeşitli federasyonlar tarafından meclise taşınıyor. Ama maalesef gerekli adımlar atılmadı. En son sağlıkta şiddet için adım atacaklarını söyleyip torba yasaya koydular fakat çözüme kavuşturulamadı. Yapılması gereken tek şey caydırıcı cezaların getirilmesi. Kişiler hekime saldırdığında eğer ortada ölüm yoksa savcı tarafından ifadesi alınıp serbest bırakılıyor. Bundan sonra da doğru düzgün cezalar almıyor. Aldıkları cezalar erteleniyor. Dolayısıyla şu anki cezai işlem sisteminin hiçbir caydırıcılığı yok. Mutlaka ciddi bir cezai yaptırım getiren kanun değişikliği gerekiyor" dedi.

HASTA SAYISI DÜŞMELİ

Aile hekimlerinin problemlerine değinen Dr. Asrık, yeni birimler açılarak hekim başına düşen hasta sayısının azaltılması gerektiğini söyledi. Dr. Tayyar Asrık, “Birim sayısı arttıkça hekim başına düşen hasta sayısı azalıyor. Hekim başına düşen hasta sayısının azalması bizim istediğimiz şey. Ama plansız yeni birimler de açıldı. Bu da hekimlerin bölgelerine göre orantısız hasta sayısına neden oluyor. Aile hekimliğinin ilk başladığı sıralar 4 bin civarında hasta oluyordu. Şimdi ise 3 bin civarında. Aradaki 1000 hastanın maaş kaybı ise 1500 ile 2 bin liraya denk geliyor. Bu da ciddi maaş kaybı demektir. Maaş kaybı olmadan, hekim başına düşen hasta sayısının 2 bine düşmesini istiyoruz. Biz işimizi daha güzel yapalım, hastalar da yararlansın biz de rahat rahat çalışalım. Bunlar yapıldığı zaman sağlıkta şiddet de azalacaktır. Sağlıkta şiddetin en önemli nedenlerinden biri hastaların aşırı yığılması, hasta başına ayrılan sürenin azalmasıdır. Maalesef bu konuda bir adım atılmıyor" diye konuştu. DHA

Editör: TE Bilisim