Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Serap Kocaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ile ilgili Akdeniz GERÇEK’e çarpıcı açıklamalar yaptı. 

 

Serap Kocaoğlu, iş hayatındaki kadın istihdamını arttırılması gerektiğini vurgularken, “Kızlar okutulsun diye kampanyalar düzenleniyor. Kadının iş dünyasındaki yeri tartışılıyor. Kadın sözde töre cinayetlerine kurban gidiyor. Siyasette oy vermenin dışında aktif olmak için çabalıyor. İş dünyasında dezavantajlı grup sayılıyor” diyerek isyan etti.
Kadın haklarının anayasal düzende var olduğunu fakat gündelik hayatta işlemediğini aktaran Serap Kocaoğlu, “Kadına şiddet tartışılıyor. Eğitimli eğitimsiz mağdur olan taraf hep kadın. Hakları sadece kâğıt üzerinde kalıyor. Sığınma evleri kadınlar için açılıyor. Umut üreten, fedakârlık eden, yok arasında var olmaya çalışan yine kadın” ifadelerine yer verse de kadınların güçlü, üretken ve kimseye muhtaç olmadığını vurguladı.

HAKLARI UĞRUNA HAYATLARINI KAYBETTİLER

Serap Kocaoğlu, yılda bir kere kadınların konuşulduğunu söylerken isteklerini şu şekilde sıraladı: “ Bir gün kadınları konuşuyor, kadınları anıyoruz. Sonrasında da ekonomide, siyasette, sosyal yaşamda ve hayatın her alanında ki büyük fotoğrafta güçlü kadınlar görmek istiyorum. Ülkem, şiddete maruz kalan kadınlarla, her geçen gün aynı acıyı içimizde hissettiğimiz cinayete kurban giden kadınlarla anılmasın istiyorum.  Eğitimde, girişimcilikte, siyasette ve toplumdaki yeri için mücadele eden kadınlarla anılsın istiyorum.”
Kadına yüklenen aile içi sorumlulukların girişimcilikte, fırsat eşitliğinde, eğitimde kadın oranlarının çok düşük olmasına etken olduğunu söyleyen Serap Kocaoğlu,  “Kadın istihdamına yönelik ve kadının daha aktif olması için Devlet çözüm üretecek politikalarının ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ile, projelerin arttırılmasına, kadının daha çok desteklenmesine ihtiyaç var” dedi. Kocaoğlu,  ‘Hakları uğruna yanarak hayatlarını kaybeden emekçi kadınlar anısına tüm emekçi kadınları bir kez daha saygıyla anıyorum’ ifadelerine yer verdi.  Dilara AÇİKYİLDİZ

 

Editör: TE Bilisim