Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) şubat ayı meclis toplantısı Süleyman Özer başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğindeki görevleri nedeniyle Ankara'da bulunan başkan Davut Çetin katılmadı. ATSO Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, toplantıda yaptığı konuşmada şubat ayı içinde neredeyse bir yıllık faaliyet yaptıklarını kaydetti.

VERGİ İNDİRİMİ ŞART

Deniz, ekonomik büyüme ve yatırım olmadan yeni istihdam artışının zor olduğunu hatırlatarak, “Birçok üyemiz ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Sektörlerimizin talebi işçi çıkarmamak, mevcut istihdamı korumak için vergi ve prim indirimi getirilmesidir. Artık geçici teşvikler yerine vergi ve primlerin kalıcı bir şekilde düşürülmesini istiyoruz. Devlet gelir farkını kayıt dışı istihdamın azalmasıyla telafi etmelidir” dedi.

BEKLENTİ OLUMSUZ

Üç yıldır, yılsonunda kent merkezindeki perakende sektörüne dönük satış ve beklenti anketi yaptıklarını ve bu anketin sonuçlarını hafta itinde açıklayacaklarını ifade eden Deniz, ”Anket sonuçları ilk bakışta beklediğimizden daha olumsuzdur. Esnafta karamsarlık fazladır. Piyasada durgunluk devam ettiği için geçen yıla dönük genel değerlendirme ve 2019 beklentileri de olumsuz olmaktadır. Biz her ay mecliste verilerle konuşuyoruz ki, aşırı karamsarlık, aşırı iyimserlik yerine gerçekçi tahminler yapılsın. Sorunları görmezden gelmek, idare ediyoruz demek doğru olmadığı gibi, devamlı olarak öldük, bittik mantığı da doğru değildir. Maalesef piyasada durgunluk süreci devam etmektedir. Otomobil, beyaz eşya ve konut satışlarında düşüş devam etmektedir. Ar-Ge Müdürlüğümüzün bülteninde son veriler bulunmaktadır” diye konuştu.

KONUT SATIŞI DURDU

Turizm sezonuna iyi girildiğini ve umutlu olduklarını ifade eden Deniz, şöyle devam etti: “Bu yıl turizmde yine iyi bir sezon bekliyoruz. Kayıtlı istihdamda Kasım ayında Antalya'daki değişim beklediğimizden yüksektir. Türkiye'de negatif olmasına rağmen bizde yüzde 5.5 artış var. Kayıtlı esnaf sayımız artmaya devam ediyor. Karşılıksız çek oranı geçen yıl Ocak'ta 1.6 iken bu yıl yüzde 4 oldu. 2016 yılında yüzde 8 oranına çıkmıştık, bu yıl daha fazla artış olmamasını ümit ediyoruz. İlginç bir gösterge kredi artış oranıdır. Antalya'da kamu bankaları kredileri yüzde 23 artarken, özel bankalarda artış yüzde 4'tür, yani özel bankalar kredi musluğunu kapamışlardır. Vergi tahsilatında durgunluğun etkisi görülmektedir. Konut satışlarında olumsuz bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu konuda bir konut kredisi kampanyası için çalışıyoruz. Ziraat Bankası ile bir protokol hazırladı. Önümüzdeki günlerde inşaat ve emlak sektörüyle toplantı yapacağız. Amacımız sektörün bir araya gelip, konut kredisi kampanyası başlatmasıdır. Bunu başarırsak, Antalya’da bir ilki gerçekleştirmiş oluruz.”  

YANLIŞ ŞEYLERİ KONUŞUYORUZ

Deniz, ekonomide durgunluk, işsizlik, yüksek faiz, girdi maliyetleri konularını konuşulması gerekirken, son haftalarda en çok konuşulan konunun patlıcan, biber ve Toptancı haller olduğunu ileri sürdü. Meclis olarak bu konunun üzerinde durmaları gerektiğini vurgulayan Deniz, şöyle konuştu: “Türkiye’de 1970’lerde tanzim satış mağazaları vardı. 40 yıl sonra yeniden tanzim satış mağazalarına dönmeye başladık. Dünyada iyi işleyen bir piyasa dışında, bir üründe arz ve talep dengesi sağlayan başka bir sistem henüz icat edilmedi. Bizde sebze ve meyve fiyatları bazen Avrupa’ya yakın, bazen de Avrupa’nın çok altında. Gübre, ilaç, plastik, mazot Avrupa fiyatındaysa, domates ve biberin fiyatı da Avrupa’ya eşit olmak zorundadır.”

SEBZE VE MEYCE NASIL UCUZ OLACAK?

“Marketlerde diş macunu, diş fırçası, deterjan, sucuk ve salam fiyatları Avrupa ayarında, hatta bazen daha da yüksektir. Araba fiyatları, elektronik, hatta internet fiyatı da Avrupa’dan yüksek. Ama sıra sebze ve meyveye gelince istiyoruz ki, ucuz olsun. İstiyoruz ki, köylü eskisi gibi düşük fiyata çalışsın, biz de düşük fiyatla alalım. Bugün üretici bir kilo portakaldan kazandığıyla sahilde bir çay içemez. Eskiden kahvelerde çay kuruşla satılırdı. Şimdi kafelere geçtik çay ve kahve Euro üzerinden fiyatlandı. Bütün bunlara nasıl alıştıysak, sebze ve meyvenin Avrupa fiyatına gelmesine de alışacağız. Türkiye’nin sorunu ekonominin ve ücretlerin Avrupa düzeyine gelememesidir.”

YENİ MADEN RUHSATLARI VERİLİYOR

ATSO Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, açıklamalarının sonunda son günlerde Bakanlığın yeni maden ruhsatları vermesini eleştirdi. Deniz şöyle dedi: “Son günlerde Antalya gündemine gelen bir konu, Bakanlığın yeni maden ruhsatları vermiş olmasıdır. Bakanlıkların belediyeye ve Odaya sormadan Ankara’dan tahsis yapması doğru değildir. Fakat bir konuya daha dikkat çekmek istiyorum, Antalya’nın çevresinde, yamaçlarda, ormanlık alanlarda konut inşaatlarında çoğalma görüyoruz. Orman içine 3 katlı binalardan oluşan siteler yapılıyor. Köyleri betonlaştırıyoruz. Antalya’nın siluetini bozan büyük inşaatlar yapılıyor. Bu sorunlara daha fazla dikkat edilmesi gereklidir.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim