Kentsel altyapı sorunları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi ‘Kentsel Altyapı Çalıştayı’ gerçekleştirdi. İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, çalıştayın açılış konuşmasında, sağlıksız ve güvenilir olmayan yapı stokuna sahip kentlerde yaşanıldığını söyledi.

‘FAY HATLARI HER AN KIRILABİLİR’ DİYORUZ ‘KADER’ DİYORLAR,

 Balcı, “Bizler katkı sağlamak için çırpındıkça, sorunlara teknik ve bilimsel çözümler ürettikçe, maalesef kenti ve ülkeyi yöneten iradeler tarafından dikkate alınmama noktasında dirençle karşılaşıyoruz. Popülist ve oy kaygısına dönük politikalar maalesef uyarılarımızın ve yol göstermelerimizin önüne geçmektedir. ‘Deprem kuşağındayız, fay hatları her an kırılabilir’ diyoruz ‘Kader’ diyorlar. ‘ruhsatsız ve kaçak yapılar’ diyoruz. ‘İmar barışı’ diyorlar” cümleleriyle yapılaşma sürecine uygun politikalar üretilemediğinin altını çizdi. Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki, ‘ Sağlıksız şehirlere ve kimliksiz şehirlere sahibiz’  cümlelerini hatırlatan Balcı devletin en üstünde de sorunun varlığını teyit ettiklerini vurguladı.
SUÇLU DENİZ KUMU DEĞİL!
İstanbul Kartal’da çöken apartmanın 1992’de ruhsat alındığını ama 1995’de kaçak katlar eklendiğine dikkat çeken, İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, “Kartal’da apartman göçtü ve 21 insanımızı da toprağa gömdük. 5+1 projelenen yapıya üç kat kaçak yüklerseniz eğer o yapı yıkılır. İstanbul başta olmak üzere ülkemizdeki yapıların bir kısmı mühendislik hizmeti almamış. Bunu gören olmadı mı? Kent yöneticileri varsa kuş uçmaz. Siz üzerinde üç kat kaçak yapı olan bir bina göçmesini deniz kumuna bağlayamazsınız.  Böyle bir zulüm olur mu? Deniz kumu da tekniği çerçevesinde kullanılır. Dün de kullanılıyordu deniz kumu yarın da kullanılacak. Temel problem hedef şaşırtmak. Böylesi durumlarda toplumda enerji oluşur. Suçlu durumlarda ki yöneticilerin bu enerjiyi boşaltması lazım. O enerjiyi iki tane mühendise ve deniz kumuna yüklediler. Ama iş birlikçileri?  Dönemin Kartal Belediye Başkanı ve Yardımcıları nerede? Her olayda suçlu olarak mühendisler ve mimarlar mı olacak” diye isyan etti.
BÖYLE BARIŞ OLMAZ!
Cemal Gökçe, 2018 yılının Mayıs ayından bu yana İmar Barışı’nın konuşulduğunu ama can ve mal güvenliğini ilgilendiren konuda af olunmayacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Tümüyle kaçak olarak yapılan bir yapıyı mal sahibinin kendi beyanına bırakıyorsunuz. Hiçbir mühendislik uygulaması görmemiş. Bundan daha kötü bir şey olamaz. Bu durumu ise, mühendisler 2 3 bin lira para vermesinler diye yaptık diyorlar. Utanmalıdırlar. Biz güvenlik için çalışıyoruz. Bizler can ve mal güvenliği peşindeyiz. Şimdi ki bakan riskli yapıları bize bildirin diyor. Kaçak yapı için müracaat eden yapıların dosyalarına bakın. Bunlar zaten belli. O yapılar mühendislik hizmeti görmüş mü? Bu yapılar bellidir, zaman kaybetmeyin. Bu dosyaları karıştırın bu yapıları derhal yıkın. Barış olmaz. Can ve mal güvenliğini ilgilendiren konuda af olmaz. Türkiye’de ciddi bir liyakat sorunu vardır”  Gökçe son olarak “Bizim gibi ülkelerde şeffaflık yok. Çünkü saklanması lazım. Bilinmezliklere oynayarak tekrar yönetime gelsinler. Fakat hesap verebilir bir çerçevede olması gerekir. Bilinçli olarak mühendislik ve mimarlık yok edilmeye çalışılmıştır” dedi. Dilara AÇİKYİLDİZ

 

Editör: TE Bilisim