Antalya’nın en eski yerleşim birimlerinden olan Balbey Mahallesi’nde kamulaştırma tartışmaları giderek kızışıyor. Balbey Mahallesi ve Bölgesi Koruma Kentsel Yenileme Geliştirme Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Der) Başkanı Coşkun Karadoğan, yazılı bir açıklama yaparak, kamulaştırma konusunda kavram kargaşası yaşandığını belirtip, “Bir yanda Cumhurbaşkanlığı’nın acele kamulaştırma, diğer yanda Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırmadan vazgeçildiği yazısı var.  Bu yazıların hangisi geçerli belli değil” dedi.

BALBEY TİCARİLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR
Yazılı bir açıklama yapan Bal-Der Başkanı Coşkun Karadoğan, “Yenileme alanının tarihi ve kültürel varlıklarının korunması ve yaşatılması adı altında bölgenin ticarileştirmek istendiği açıkça görülmektedir” dedi. Karadoğan açıklamasında, “Belediye Başkanlığı’nın kamulaştırma yapmayacağız açıklaması, ne ilki ne de sonuncusu, daha önce de buna benzer defalarca yazı ve görsel basınla açıklama yapıldı. Ama bu son açıklamada bir itirafta bulunulmuştur. ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma yetkisini hızlandırmak amacıyla Belediyemiz tarafından Cumhurbaşkanlığı’ndan istenen acele kamulaştırma kararı yürürlüğe girmiştir’ yazısıyla kendileri tarafından talep edildiği beyan edilmiştir” görüşüne yer verdi.

KAMULAŞTIRMA BÜTÜN PARSELLİ KAPSIYOR

“Belediye Başkanlığı’nca “ancak bu acele kamulaştırma kararı Balbey’li hemşerilerimizin bir bölümü tarafından Balbey’deki bütün parsellerin kamulaştırıldığı şeklinde yorumlandırılmıştır” diyen Karadoğan, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı kararın ekli listesinde bütün Balbey Mahallesi kapsamaktadır. Bu alanlar ada ve parsel numaraları ile camisinden çeşmesine, tarihi yapısından yatırına, vakıf yerinden konutuna ve işyerine kadar her yeri kapsadığı görülmektedir.

Bir tarafta; 06 Şubat 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı acele tamamını kamulaştırın yazısı diğer tarafta Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma kararından vazgeçildiği yazısı bu yazıların hangisinin geçerli olduğu belli değildir.  Bizler BAL-DER Derneği olarak; yenileme alanının tarihi ve kültürel varlıklarının korunması ve yaşatılması adı altında bölgenin ticarileştirmek istendiği açıkça görülmektedir”

BÜYÜKŞEHİR BAŞKANLIĞI’NDAN RANDEVU ALINAMADI

Bal-Der Başkanı Karadoğan, açıklamasında daha sonra şunları söyledi: “Dernek olarak bizler Belediye yetkililerinin dediğinin aksine, hiçbir siyasi oluşum içerisinde olmadığımızı defalarca söylemekteyiz. BAL-DER Derneği olarak bütün partilerin İl başkanları ve Antalya’ya bağlı bulunan bütün Belediye başkanları ile görüşülmüş arz ve taleplerimiz aktarılmış, fikir alış verişinde bulunulmuştur. Sadece Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan randevu alınamamıştır. Şeffaf belediyeciliğinizin göstergesi olarak, en güzel örneği de, alınamayan bir randevu, halkından saklanan ve vatandaşına gösterilmeyen bir bütünsel projedir. BAL-DER Derneği olarak hak sahiplerinden kamulaştırma tehdidi ile imza alınmadan bütünsel projenin içerisinde, hak ve hukuk çerçevesinde Balbey projesine müdahil olmak istiyoruz. Diyoruz ki gelin bir olalım herkesin hak ve hakkaniyet ile hakkını verelim. Antalya’nın yüz akı olan tarihi ve kültürel bir Balbey yapalım”(Haber Merkezi)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim