Akdeniz GERÇEK, Meltem Perşembe Pazarı’nda pazarcı esnafının ve vatandaşın nabzını tuttu. Pazarcı esnafının ortak söylemi şu şekilde: “Havaların ısınmasıyla fiyatlar düşüyor. Bu her sene olan bir şey.  Gübre ve tohum fiyatları yüksek olduğu için herkes üretemiyor. Üretim az olunca fiyatlar yükseliyor” 
Pazarcı esnafı Maşallah Tüzün, havaların ısınmasıyla fiyatların düştüğünü belirterek, birkaç gün önce 15 liraya sattıkları patlıcanı 7 liraya şimdi 7 TL’ye düştüğünü söyledi.

Tüzün,  seçim süreçlerinde pazarcıyı ve üreticiyi suçlayanların hiç faydasını görmediklerini vurgularken “Bu kişiler sadece konuşuyor. Tanzim satışlarını her yerde niye başlatmadılar? Sadece bu büyük şehirlerde oy toplamak için yapılmış bir hareket. Onlarda gelip patlıcanı buradan 8 liraya alıp orada dört liraya satıyorlar. Bizim cebimizden yiyorlar. Bu böyle sürmez zaten. Millet artık uyanmış gözünü açmış” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİ BİTERSE BİZ DE BİTERİZ
Tüzün, ‘Ben haksızsam bile üretici kesinlikle haklı’ diyerek fiyatların yüksek olmasının sebebini üreticiye atanlara tepkili olduğunu da aktardı. Tüzel, “Bu bibere ilk on lira dediğimde adamın bir bana hakaret etmediği kaldı. Kaçıp gitti. Bu biberi beş liraya aldım altı liraya satıyorum. Ama altı derken bile zor söylüyorum. Millette haklı. Üretici kesinlikle haklı. Ben haksızsam bile üretici haklı.  Zavallı üretici bir ay boyunca yağmur yağdı seralarda sobayla yetiştirdi ürünlerini.  Ben getirip satıyorum müşteride alıyor. İkimiz zarar edelim ama üretici zarar etmesin. Yoksa onlar biterse, biz çoktan bitmiş oluruz” dedi.
TARIM POLİTİKASI SUÇLU 
Müşterinin tezgahına tepkiyle geldiğini söyleyen Özgür Gülcü, fiyatların artmasının sebebini hava şartlarına ve arz talep dengesine bağladı. Gülcü, gübre ve tohum fiyatları yüksek olduğu için herkesin üretemediğine dikkat çekerek, “Üretim az olunca fiyatlar yükseliyor. Antalya, Türkiye’nin her yerine meyve sebze yolluyor. Talep fazla olunca mal yetmeyince fiyatlar da yükseliyor. Pazarcıyı suçlasalar da yapacak bir şey yok. Mal varsa bir liradır yoksa 10 liradır” diyerek isyan etti. 
Hükümet tarafından, fiyatları düşürme iddiasıyla oluşturulan Tanzim satışlarına yönelik ise “Hep zararına satıyorlar. Aldıkları fiyatları biliyoruz. Yapılan zararlar kimden çıkacak? Gene bizden çıkacak. Kendi paraları değil. Bunlar bizim paralarımız” dedi. Dilara AÇİKYİLDİZ

      



Editör: TE Bilisim