Antalya’nın birçok noktasında restoran ve işyerleri engelli yollarına masa ve sandalye atarak hizmet veriyor. Kar amaçlı yapılan bu hareket, görme engelli vatandaşların sosyalleşmesini kısıtlarken, hayatlarını da ciddi anlamda tehlikeye sokuyor.  İşyerlerinin bu duyarsız hareketinin yanı sıra vatandaşların da arabalarını park ettikleri noktalar, yine hissedilebilir yürüme bantları oluyor.

BİZE ENGEL OLUYORLAR!

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Cemallettin Çakar ve Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Antalya Şube Başkanı Kamil Çam, hissedilebilir yolların işyeri sahipleri ve vatandaşlar tarafında işgal edilmesini Akdeniz GERÇEK’e değerlendirdi. Görme engelli yurttaşların sosyal hayatta var olmalarını ve hayatlarını kolaylaştırmak için yapılan bu yolların önemini vurgulayan Cemallettin Çakar, “Görme engelli vatandaşlarımız evinden çıksın, pazara, hastaneye gitsin istiyoruz.  Bu yollar bizlerin geziye çıkması amacıyla yapıldı. Ama bizim, gezmemizi bile engelliyorlar” dedi.
BASTON KARNIMIZA BATIYOR
Çakar, hissedilebilir yolların bakımı yapılmadığı için büyük sıkıntı yaşadıklarını hatırlatarak, “Yollardaki kanallarda bastonumuzun dönmesi lazım. Bu kanallarda ilerlerken taşların eklem yerleri bastonumuza değdiği zaman baston bizim karnımıza batıyor. O taşların düzgün şekillerde döşenmemesi sebebiyle daha kötü bir sonuçla karşılaşıyoruz” dedi.
YOLLARIMIZDAN ÇEKİLİN 
Çakar, görme engelli vatandaşların yollarından vazgeçmemesi gerektiğini vurgularken araçlar ya da insanlar tarafından işgal edilen bir durum var ise ‘Yolumdan kalk, ben yandan geçmeyeceğim’ cevabının verilmesi gerektiğini söyledi.  Çakar, “Ben ne zaman sokağa çıksam, benim yolumu terk edeceksin. Aracını benim yolumdan çekeceksin. Bütün dünyayı size verdik, 10 santimetrelik engelli yolunu bari bize verin. Nasıl arabanı oraya park edersin. Örneğin, Merkez bankasının önü bütün görme engelliler için intihar yeri. Arabaları tamamen kaldırıma koyuyorlar. Yandan geçme şansımız yok tramvay yolu orası. Hangisinden kaçacağız?” diyerek yetkilileri önlem almaya davet etti.

ÇÖZÜM ÜRETEMİYORLAR
Çakar, yetkililere şikâyetlerini çok iyi bildirdiklerini ama sorunlara çözüm üretmediklerini hatırlatarak, “Derdimizi anlatacak mercilere ulaşamıyoruz. Kaç kez yetkililere konuyu ilettik. Buralara geldiklerinde biz bakacağız diyorlar. Fakat ben bir işlem yapıldığını görmedim. Doğu Garajı 20 sene evvelde böyleydi şimdi de böyle.  İşlem yapsalardı böyle olur muydu”  diye konuştu.
HAYATIMIZ TEHLİKEDE!
Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Antalya Şube Başkanı Kamil Çam ise vatandaşın da hissedilebilir yolların önemini anlamadığını ve duyarsız olduğunu kaydetti. Çam, şöyle dedi: “İş yerlerinin kar amaçlı görme engelli vatandaşlar için yapılan yolların üzerine masa sandalye koymalarından şikâyetçiyiz. Konuyla ilgili farkındalık yaratılmasının en etkili yolunun yazılı ve görsel basın olduğunu düşünüyorum. Biz yolların işgal edilmesini hep bildiriyoruz ama anlatamıyoruz. En iyi basın kanalıyla geri dönüş alabiliriz. Çünkü biz bunları belediyelere bildiriyoruz ama geri dönüş alamıyoruz.”

HAYATİ TEHLİKE VAR
Çam, kılavuz çizgilerdeki şaşmanın hayati önem arz ettiğinin da altını çizerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kılavuz çizgilerle milimetrik gidiyoruz. En ufak bir yön şaşmasında yanlış yerlere gitme durumları oluşuyor. Kılavuz çizgisine vatandaş tezgâhını koymuş ‘yandan git’ diyor. Hayati tehlikeye yol açıyor. Ama bunun bilincinde değiller.” Dilara AÇİKYİLDİZ


 

 

 

Editör: TE Bilisim