İSTESE DE YAPAMAZ

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ufuk Aydın, Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi kapsamında küçük hissedarların ya da ulaşılamayan hissedarların yarattığı sorunu çözmek için kamulaştırma kararının alındığı kaydetti. Başkan Aydın, “Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan istimlak kararında, ‘ihtiyaç halinde’ ibaresi yer alması gerekirken ‘tüm parseller’ diye yazılmış. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Balbey’deki tüm parselleri istese de alamaz. Çünkü o kadar yüklü bir para ödeyip kamulaştırma bedellerini karşılayamaz” dedi.Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ufuk Aydın, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Balbey’de alınan istimlak kararını değerlendirdi. Kararname ile alınan istimlak kararında, ‘ihtiyaç halinde’ ibaresi yerine ‘tüm parseller’ şeklinde yazıldığını hatırlatan Aydın, Büyükşehir Belediyesi’nin tüm parselleri kamulaştırmaya parasının yetmeyeceğini söyledi.

KARARNAMEDEKİ YANLIŞLIK

Aydın şöyle konuştu: “Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi kapsamında bölgede 3- 5 metrekarelik çok fazla hisse bulunuyor. Bunların maliklerinin bir çoğu ortada yok ya da tespit edilemiyor. Dolayısıyla bunlar burayla ilgili yapılacak çalışmaları kitliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınan istimlak kararında, ‘ihtiyaç halinde’ ibaresi yer alması gerekirken ‘tüm parseller’ diye yazılmış. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Balbey’deki tüm parselleri istese de alamaz. Çünkü o kadar yüklü bir para ödeyip kamulaştırma bedellerini karşılayamaz.”

KAMULAŞTIRMA İLE KOLAY ÇÖZÜLÜR!

“Bu şekilde onlarca çok düşük hisse sahibinin de haklarını ödeyerek esas büyük hisse sahiplerine taşınmaz olarak imar hakkı sağlayabilmek adına kamulaştırmanın araç olarak kullanılması zaten kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle teknik anlamda tespit ve dağıtımı mümkün olmayan çok düşük alanlı, malik tespiti yapılamayan, ulaşılamayan hisseler kamulaştırılarak iş, teknik ve hukuki  olarak çözülebilmektedir.”

TAMAMLANAN 1. ETAP SİT ALANI DIŞINDA

Aydın, sadece iki adayı kapsayan ve büyük oranda maliklerle uzlaşma sağlanan 1. Etap da planların tamamlandığını hatırlatarak, ”Balbey’de toplam yenileme alanı 156 bin metrekare, pilot bölge olan ve tamamlanan 1. Etap planı ise 15 bin metrekaredir. Bu 1. Etap, sadece toplam kentsel yenileme alanının yüzde 10’udur. Ayrıca bu 1. Etap, SİTalanı dışında bulunmaktadır” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim