Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası, (TÜMBEL-SEN) Antalya Şube Başkanı İlhan Karakurt, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak ayı enflasyonunun 'ocakları' söndürdüğünü iddia etti.

ŞAMPİYON ÇARLİSTON BİBER!

Enflasyonun ocak ayında yüzde 1,06 arttığını, yıllık bazda yüzde 20,35 olduğunu hatırlatan Karakurt, “Ocak ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 87,87 ile çarliston biber oldu. Onu yüzde 80,94 ile patlıcan takip etti. Fiyatı en çok artan ürünler listesinde ilk sıraları gıda ürünleri aldı. Yıllık en fazla artış yüzde 30,97 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Hükümet ve yandaş medya tarafından yok sayılan ve görmezden gelinen ekonomik kriz şimdi de patlıcan ve biber fiyatı ile gündem oldu. Doların baskılanması döviz piyasasındaki tansiyonu şimdilik düşürse de, ekonomiye yansıması ve olumsuz sonuçları artarak devam ediyor. Yüz binlerce orta ve küçük ölçekli esnafın iflası, büyük holdinglerin konkordato ilanı ve bir türlü durdurulamayan tüketim ürünleri fiyatlarındaki artışın işçi ve emekçi halkın gündelik yaşamını tehdit etmesi ekonomik krizin azalmak bir yana artarak devam ettiğini gösteriyor” dedi.

ASGARİ ÜCRETTEKİ ARTIŞ ETKİSİZ KALDI

Patates ve soğandan sonra şimdi de Patlıcan-biber 'vatan haini' ilan edildiğini vurgulayan Karakurt, “Böyle giderse bu 'hainlik'  ve 'istikrar düşmanı' olma sırasının bütün sebze, meyve, yiyecek ve gıda ürünlerine gelecektir.  Her ne kadar patates-soğan, patlıcan-biber fiyatları üzerinden ekonomik kriz ve hayat pahalılığı tartışılsa da, asıl olarak gündelik tüketim ürünleri, elektrik, doğal gaz ve benzindeki fiyat artışları üzerinden yaşanan enflasyon sonucu işçi ve emekçilerin aldıkları ücretlerdeki erimeye bağlı olarak alım gücü düşmüş, dolayısıyla da en büyüğünü atlattık denilen  'ekonomik kriz' dönemsel değil, kalıcı ve yıkıcı bir hale gelmiştir. İşçi ve memurlar eskisi gibi yaşamlarını sürdürememektedir. Asgari ücretteki artış etkisiz kalmıştır. İşçi ve memurlara 'müjde' olarak verilen zam ve enflasyon farkı çalışanların ekonomik kayıplarını karşılamaya yetmemektedir” diye konuştu. 

‘KRİZİ ATLATTIK’ İNANDIRICI DEĞİL

Karakurt, Tüm Bel-Sen Antalya şubesi olarak ekonomik krizin neden ve sonuçlarına ilişkin 300’e yakın Antalya Büyükşehir, Muratpaşa, Manavgat ve Döşemealtı’nda çalışan belediye emekçisiyle anket yaptıklarını ve bu anket sonucunda büyük bir çoğunluğun, hükümetin ekonomik krizle ilgili uyguladığı programa ve ‘krizi atlattık’ açıklamasına inanmadığının ortaya çıktığını söyledi.

‘EK ZAM VE EK SÖZLEŞME’ TALEBİ

 Emekçilerin enflasyon ve krize karşı ilan edilen programları samimi bulmadığını ve kendisine fatura çıkarılmasını istemediğini altını çizen TÜMBEL-SEN Antalya Şube Başkanı, şöyle devam etti: “Hükümetten; enflasyon ve hayat pahalılığına karşı ek zam ve ek sözleşme talep ediyor ve sendikaların ortak talepler etrafında iş kolundaki tüm çalışanları harekete geçirmesini istiyor. Ve; belediye emekçileri; ekonomik-sendikal talepleri için öncelikle iş yerinde bilgilendirme ve aydınlatma çalışmalarının yapılmasını ve buna bağlı olarak da iş yeri ve yaşadığı kent merkezli eylem ve etkinliklere katılabileceğini belirtiyor. Belediye emekçilerinin bu sesi, bu talepleri; iş kolumuzdaki bütün sendikalar için bir mesaj olma özelliği taşımaktadır. Tüm Bel-Sen olarak üzerimize düşen sorumluluğu biliyoruz ve buradan iş kolumuzdaki işçi ve memur sendikalarına belediye emekçilerinin tüm sendikalara vermiş olduğu bu 'mesajın' gereğini yerine getirebilmek için birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim