Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gıda enflasyonundaki aşırı yükselişe dikkat çeken Başkan Çetin, sektörde girdi tedarikinden üretim ve perakendeye kadar her aşamanın analiz edilmesi, verimlilik artışı ve maliyet düşüşü sağlayacak önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

ATSO Basın Ofisi’nden verilen bilgiye göre, Çetin, açıklamasında şunları söyledi : “Ocak ayında Antalya’yı etkileyen hortumlar özellikle gıda kaynaklı enflasyonun yükselmesine neden olmuş, 2019 Ocak ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de %1,06, Yurtiçi ÜFE’de %0,45, yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında %20,35, yurt içi üretici fiyatlarında %32,93 olarak açıklanmıştır.

 

  • Gıda fiyatları enflasyonu yukarı çekiyor

Ocak ayında başta giyim, elektrik, doğal gaz olmak üzere birçok mal grubundaki fiyat indirimlerine rağmen %6,43 oranında artan gıda fiyatları aylık enflasyona 1.6 puan katkı yapmıştır. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %6.4 ile gıda ve alkolsüz içecekler”, %3,6 ile “çeşitli mal ve hizmetler” ve %3,5 ile “sağlık” gruplarında görülürken, en fazla düşüş %7,9 ile “giyim ve ayakkabı” ve %3,1 “konut” gruplarında görülmüştür.

 TÜFE’de aylık olarak en yüksek artış gösteren maddeler %120,9 ile köprü geçiş ücreti, %87,9 ile çarliston biber, %80,9 ile patlıcandır.  

 Gıda enflasyonu sezonluk arz ve talep farklılıklarına aşırı derecede duyarlı kalmaya devam etmektedir. Sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı yükselişler Antalya ürünleriyle sınırlı değildir, kuru soğan, patates, ıspanak, havuç gibi ürünlerde de aylık ve yıllık enflasyon oranları çok yüksektir. Buna karşılık portakal, elma, mandalina gibi ürünlerde yıllık enflasyon düşük düzeyde kalmıştır. Dolayısıyla gıda enflasyonunda her ay Toptancı Haller ile ilgili olarak aynı şeyleri konuşarak zaman kaybetmek yerine, girdi tedarikinden üretim ve perakendeye kadar her aşamanın analiz edilerek verim artışı, maliyet düşüşü sağlayacak önlemler alınmalıdır. Antalya’da büyük bir sera modernizasyonu programı başlatılmalı ve yeni nesil üretici örgütlenmesi gerçekleştirilmelidir.

Tüketici enflasyonunda meyve ve sebze dışında birçok sektörde talep düşüklüğü nedeniyle fiyat indirimlerinin başladığı, ancak az sayıda üretici olan sektörlerde fiyat artışlarının yüksek kaldığı görülmektedir. Talep daralması nedeniyle konut kirası ve hizmet ücretleri artışları da sınırlı kalmaktadır.

 

  • TÜFE, talep daralmasına rağmen yüksek kaldı

 Elektrik ve doğal gaz indirimleri, ekmek, sigara, su faturası, belediye otobüsü, taksi ücretlerinin kontrollü olarak artırılmaması yıllık TÜFE’nin %20’de kalmasına imkan sağlamıştır. Yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda TÜFE’de aylık artış %1.66, yıllık artış %22.52dir. Dolayısıyla TÜFE ekonomideki talep daralmasına rağmen yüksek kalmaya devam etmektedir.

  • Yİ-ÜFE artışının %55’i gıda kaynaklı

 Yİ-ÜFE, Eylül ayındaki %46’lık tepe noktasından gerilemeye devam etmektedir. Ocak ayındaki %0.45 artışın 0.25’i yani %55’i gıda kaynaklıdır. Gıda dışında, tekstil, otomotiv ve elektrikli teçhizat enflasyonu artırıcı yönde, ham petrol ve tütün ise düşürücü yönde etki yapmıştır.  

 

  • Enflasyonla mücadele kararlılıkla devam etmeli

Enflasyonda Mayıs ayından itibaren olumlu baz etkisiyle düşüş beklenmektedir, ancak ertelenmiş fiyat artışları ve talep düşüklüğünün yavaşlatıcı etkisine rağmen ÜFE’nin yüksek kalması, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla devam ettirilmesini gerekli kılmaktadır.”(Haber Merkezi)  

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim