Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Davut Çetin, Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada yine ekonomiyle ilgili rakamlar verdi ve üyelerle endişelerini paylaştı.

Ekonomide yavaşlamanın devam ettiğini ve birçok KOBİ’nin dayanmakta zorlandığını kaydeden Çetin, “Sanayi üretimi Kasım’da yüzde 6.5 düştü, Aralık’ta da düşüşün devam etmesi bekleniyor. Ocak ve sonrası ihracatın durumuna bağlı olacaktır. Otomotivde Aralık ayı düşüşü yüzde 42, yıllık düşüş yüzde 35 oldu. Beyaz eşyada daralma yüzde 17 oldu ve Aralık ayındaki satış hacmi 2008 yılı düzeyinde kaldı.

Ekonomide girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve likidite sağlanması için halen yeni önlemler gereklidir. Böyle bir dönemde peşin vergi uygulamasından vazgeçilmelidir.  Kamu kurumlarının reel sektöre borçları zamanında ödenmelidir. Elektrik faturasında TRT payı sanayide kaldırılmıştı, artık diğer sektörlerde de kaldırılmalıdır” dedi.

KDV VE ÖTV İNDİRİMLERİ UZATILDI

Hükümetin ekonomide destekleyici önlemler almaya devam ettiğini de hatırlatan Çetin, “KDV ve ÖTV indirimleri uzatılmıştır. Ticari araçlara kiralama imkânı tekrar getirilmiştir. 20 milyarlık KOBİ destek kredisi programı başlatılmıştır. İstihdam alanında Hükümet 150 liralık asgari ücret desteğini devam ettirmiştir. Yeni istihdam paketinde çalışanın prim ve vergisini devlet üstlenmeye devam ediyor. Geçen ay, primlerini düzenli ödediği halde son bir yılda ödeyemeyen işletmelere 60 ay vade imkânı getirilmişti. Ayrıca kısa çalışma ödeneği desteğinden yararlanma koşulları da kolaylaştırılmıştır” diye konuştu.

BANKA GENEL MÜDÜRLERİ GELİYOR

Bir kentin başarısında ortak bir vizyon oluşturulmasının son derece önemli olduğunu hatırlatan Çetin önümüzdeki dönemde birkaç önemli etkinliğe imza atacaklarını söyledi. Çetin, şöyle konuştu: “8 Şubat’ta TOBB ve Bankalar Birliği ile bölgesel istişare toplantısı yapacağız. TOBB Başkanımız ve banka genel müdürleri Antalya’da olacaklar. Antalya’nın kredi sorunları bizzat en yetkili kişilerle konuşulacak.”

BEYAZ’DAN MAVİ’YE

“9 Şubat’ta “Beyaz’dan Mavi’ye” spor etkinliğimiz var. Antalya’da kış turizmine, spor turizmine destek için güzel bir etkinlik başlatıyoruz. 9 Şubat’ta kayak, bisiklet ve yüzme üçlü yarışı yapacağız. Saklıkent’te kayak ile başlayıp, bisiklet ile devam edecek ve Konyaaltı’nda yüzme yarışıyla tamamlanacak bir spor etkinliği düzenliyoruz.  Konyaaltı Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası, Emniyet, Jandarma, Antalyaspor destek ve katılımlarıyla Antalya yeni bir etkinliğe kavuşmuş olacak. Böylece Antalya’nın aynı gün içerisinde kayak yapılabilen ve denize girilebilen bir kent olduğunu bir spor etkinliği ile daha güçlü şekilde duyurabileceğiz. Bu organizasyonla dünyanın ünlü sporcularını Antalya’da yarıştıracağımız bir spor müsabakası haline getirebiliriz.”

EN GÜZEL VİTRİN YARIŞMASI

“Tekstil-giyim sektörü komitemiz, En Güzel Vitrin Yarışması organizasyonuna başladı. 

Bu yıl ikincisini yapıyoruz. Bu yıl birinciye 10, ikinciye 7 bin 500, üçüncüye 5 bin, iki katılımcıya da mansiyon olarak biner lira ödül vereceğiz. Burada amaç paradan çok reklam olmalı diye düşünüyorum. Her zaman söylüyoruz, vitrinler bir kentte ticaretin düzeyini ve kalitesini gösterir. Antalya olarak giyim sektöründe özellikle kent merkezinde, Kalekapısı ve Kaleiçi’nde olmamız gereken noktada değiliz. Hatta vitrin bile kalmamış durumda. Bizim bu tür yarışmalarla marka işletmeleri desteklememiz önemli bir konudur.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

Editör: TE Bilisim