TBMM İnsan Hakları Komisyonu 'Göç ve Uyum' Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, 31 Mart seçimlerinde 36 bin Suriyelinin oy kullanacağını açıklarken, YSK listelerine göre bu sayı; 58 bin 364 olarak yer aldı.

AKP’ il Uslu bir süre önce yaptığı açıklamada, Türkiye'de şu anda 4 milyon 800 bin göçmen ve sığınmacının olduğunu söyleyerek, "Bunlardan 3 milyon 660 bini Suriyeli.  7 milyon Suriyeli ülkesini terk etti. Bunun yüzde 60'ı Türkiye'de şu anda. Dünyada en çok sığınmacı kabul eden ülkeler arasında ilk sıradayız" demişti. Uslu, 36 bin Suriyelinin ilk seçimde oy kullanabileceğini de ifade etmişti.

Atay Uslu açıklamasında, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin tamamının oy kullanacağı iddialarının da doğru olmadığını belirterek, şunları söylemişti : "72 bin Suriyeli Türk vatandaşı oldu. Yalnız 72 bin Suriyeli vatandaşın 36 bini çocuk. Bunların arasında doktor olanı var, iş adamı olanı var. Ekonomik akademik potansiyele sahip olanları Türk vatandaşı yapıyoruz. Bunların başka ülkelere kayıp gitmesini istemiyoruz. Yetişkin 36 bin Suriyeli oy kullanacak. İlk seçimlerde oy kullanabilecekler. Kamuoyunda 3,5 milyon Suriyelinin oy kullanacağı iddiaları var. Böyle bir ihtimal yok.”

YSK LİSTESİNE GÖRE SURİYELİ SEÇMEN SAYISI

CHP'nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel başkanlığındaki ekip, seçmen listelerinin kontrolünü seçmen artışı, yaş analizi, bir hanede yer alan seçmen sayısı gibi farklı yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar kapsamında Yüksek Seçim Kurulu (YSK )listelerine göre 31 Mart'ta oy kullanacak Suriye doğumlu seçmen sayısı 58 bin 364 olarak belirlendi. Suriye doğumlu seçmenin 18 bin 425'i ilk defa 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde oy kullanacak. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim