Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Doğukan Anek ve Eren Polat, 2018 Kasım’ında Konyaaltı Kitap Fuarı’na katılan gazeteci İsmail Saymaz ve aynı zamanda geçen dönem CHP’den milletvekilliği de yapan Barış Yarkadaş ile bir röportaj gerçekleştirdi. “Halka rağmen siyaset yapamazsınız” başlıklı röportaj, fakülte öğrencilerinin çalışmalarına yer veren Akdeniz İletişim Haber Ajansı (AKİL) kanalıyla akilhaberajansi.net adlı sitede yayımlandı. Ancak röportaj siteden kaldırıldı. İddiaya göre Dekan Ahmet Ayhan, AKİL’in faaliyetlerini de durdurdu.

SANSÜRE KARŞI MÜCADELELERİN ANLATILMASI GEREKİR
Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şube Başkanı Sefa Seyitoğlu, sansürün, gazeteci yetiştiren bir kurumda doğrudan uygulanmasının kabul edilir bir şey olmadığını söylerken “Gazetecilerin mesleklerini icra ederken dolaylı yollardan sıkça karşılaştıkları sansürün, gazeteci yetiştiren bir kurumda doğrudan uygulanması kabul edilir bir şey değildir. Sansür, sadece gazetecilerin değil, toplumun tüm kesimlerince karşı durulması gereken bir olgudur. Gazetecilik eğitiminde sansürün tarihsel seyri ve sansüre karşı mücadelelerin anlatılması beklenir. Egemen sınıfın gerçeklerin üzerini örtmek istemesinin iyi bir şey olmadığı, hoşgörüyle karşılanamayacağı öğretilmelidir. Hal bu iken Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, sansürü kendi öğrencilerine uygulamalı olarak dayatamaz!” dedi.

Sefa Seyitoğlu, dekanlığı bu yanlıştan dönmeye ve geleceğin onurlu gazeteci adaylarına kötü örnek olmaya son vermeye çağırdı.

‘FAKÜLTEMiZ GÜN GEÇTİKÇE KARANLIĞA BÜRÜNMEKTEDİR’
Adının açıklanmasını istemeyen bir Akdeniz Üniversitesi gazetecilik son sınıf ö
ğrencisi, “Barış Yarkadaş ve İsmail Saymaz adlı gazetecilerin röportajlarının AKİL'den kaldırılması net bir sansür örneğidir. CHP Milletvekili Barış Yarkadaş'ın; öğrencilik ve yetiştirme faaliyetleri adına yayın yapan AKİL Haber Ajansı'nda gazeteci Barış Yarkadaş'ın ajansta sansür yemesi kabul edilebilir değildir. Uzmanlık alanı gazetecilik olan birinin röportajına sansür uygulamak kimsenin yararına değildir ve Akil'in yayın ilkelerine aykırıdır” dedi.
Ayrıca konuyla ilgili olarak, fakültenin gün geçtikçe daha fazla karanlı
ğa büründüğünü şu sözlerle ifade etti; “Fakültemizin eski yönetimleri ve öğrencileri tarafından belirlenen ‘Işıkları Sönmeyen Fakülte’ sloganı yeni yönetimin uyguladığı baskı ve sansüre maruz kalarak yok edilmiştir. Fakültemiz gün geçtikçe daha fazla karanlığa bürünmektedir.” Dilara          AÇİKYİLDİZ

 

 

 

Editör: TE Bilisim