Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden verilen
bilgiye göre, Diyetisyen Nafikar Turan, soğuk kış aylarında vücudun direnç
kazanması, bağışıklık sisteminin güçlenerek grip ve soğuk algınlığı gibi mevsim
hastalıklarından korunmak için kış sebzelerinden oluşan çorba içilmesini
önerdi. Kış çorbalarında mutlaka soğan bulunması gerektiğini ifade eden Turan,
lüks bir restoranın mutfağına girerek içinde kereviz, zeytinyağı, portakal,
limon, soğan, havuç, patates, zencefil, zerdeçal, brokoli, maydanoz, tuz ve
karabiber bulunan şifalı 'kış çorbası' pişirdi. Bir yandan çorbanın
hazırlanışını anlatan, bir yandan tarifini veren Turan, mutlaka soğan kullanılmasını
istedi. Nafikar Turan, soğanın çok iyi antibiyotik özelliği bulunduğunu,
içerisindeki C vitamini nedeniyle her çorbada mutlaka kullanılması gerektiğini
vurguladı.
KIŞ ÇORBASI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
"Çorbamızdaki kereviz içerdiği omega 6 yağ asidi sayesinde vücut direncini arttırıp antioksidan özelliği oluştururken, vücuttaki serbest radikallere karşı da iyi gelerek hastalığa yakalanmayı geciktiriyor. Yine çorbadaki portakal ise tam bir C vitamini deposu. İçerisindeki elementlerden dolayı uzun süre tok kalınmasını sağlayan brokoli de çorbamızın vazgeçilmezi. Baharatlardan zerdeçalın antioksidan özelliği çok yüksek. Zencefil ise hastalığa bağlı bulantıya iyi geliyor ve eklem ağrılarını azaltıyor, ayrıca bağışıklığı güçlendiriyor. Karabiber de bağışıklığı kuvvetlendirip metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle çok önemli." Nafikar Turan, kış aylarında özellikle portakal, kereviz, maydanoz, patates gibi renkli sebzelerle antioksidan özelliği çok yüksek çorba yaparak soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu yineledi.
TAM DA HASTALIĞIMDA İHTİYACIM OLAN ÇORBA