İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Oğuz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in mecliste yaptığı konuşmada Konyaaltı’na yapılması düşünülen marinayla ilgili “Cem Bey’in taşınsın dediği yere biz yat limanı yapıyorken şimdi çıkıyor bu yapılmasın diyor” şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi. Türel’in olayı saptırdığını iddia eden Oğuz,İnşaat Mühendisleri’nin verdiği raporda marinanın bulunmadığını, sadece toplantıya katılan bir hocanın ‘limanın bitişiğine marina yapılabilir ama analizler yapılmadan olmaz’ dediğini ve mühendislik hesaplarının yapılmasını şart koştuğunu aktardı. Oğuz, Türel’in dediği gibi kendisinin ya da İnşaat Mühendisleri Odası’nın marinanın yapılmasıyla ilgili olumlu bir açıklamalarının olmadığını vurguladı.

UZMANLARDAN “SAKINCALI” UYARISI

Dr. Cem Oğuz’un açıklaması şöyle:  “2016 yılında Sayın Menderes Türel’in yayına Türkiye’nin önemli üniversitelerinden hocalarımızla beraber gittik. O sırada 2’nci proje gündemdeydi. Bu projede iç ve dış marina vardı ve deniz 2 kilometre içeri giriyordu. Bunun yanında halkın kullanabileceği alanlar da (muhasara bölgesi) imara açılmıştı. Dış liman, Boğaçay’ın ağzındaydı. Uzmanlar, denizin içeri girmesinin sakıncalı olacağını, bunun kıyı erozyonunu tetikleyeceğini ve iki yıl içinde Konyaaltı sahilinin kıyı erozyonu nedeniyle yok olacağını kaydetti.”

HOCA ‘İYİ ETÜT EDİN’ DEDİ

“Biz ayrıca bu konuşmada, ‘iç ve dış mirana kesinlikle olmasın’ dedik. Zaten 2011 yılındaki devletin yaptığı kıyı master planında böyle bir marinanın da olmadığı aktırdık. Sayın Türel de bize, o toplantının bitiminde ‘Bu projeyi yapmak ve projenin maliyetini de buradan karşılamak zorundayım. Eğer kaynak bulamazsam projeyi yapamam’ yanıtını verdi. Biz de bunun olamayacağını söyledik. Zaten İnşaat Mühendisleri Odası’nın sunduğu raporda böyle bir marina yok. Çünkü burası açık deniz veAntalya’da da yeteri kadar marina var.Bu görüşmede hocalarımızdan bir tanesi ‘madem buraya marina yapılacaksınız o zaman, limana bitişik bir marina yapın ama iyi etüt edin ve hesaplarını iyi yapın’ dedi.‘Bunun ne getirip ne götüreceği muhakkak bir değerlendirilmesi lazım’ diye de ekledi.”

PANİKLE BÖYLE YAPIYOR

“İşte Sayın Türel, mecliste o lafı gündeme getirmiş. Olay bu, dolayısıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel olayı saptırıyor. Bence, 4 kez değişen bir projenin görsellerdeki gibi teknelerin içeri girdiği, marinaların olduğu gibi değil, çevre düzenlemesi şekline dönülmesinin verdiği panikle böyle yapıyor.Tekrarlıyorum, bizim verdiğimiz resmi raporda marina yok. Sadece toplantıya katılan bir hocanın ‘limanın bitişiğine marina yapılabilir ama analizler yapılmadan olmaz’ dedi.Yani mühendislik hesaplarının yapılmasını şart koştu. Ayrıca yine Sayın Türel’in dediği gibi benim ya da İnşaat Mühendisleri Odası’nın marinanın yapılmasıyla ilgili olumlu bir açıklamamız kesinlikle olmadı.”Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim