Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferansı Salonu’nda
düzenlenen 'Tarımsal Öğretimde 173. Yıl' konferansında, konuşan Antalya Ticaret
ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 'Antalya 4.0'ın detaylarını anlattı
ve üniversiteyle işbirliği içinde olduklarını, öğrencilere staj programı,
yüksek lisans tez desteği verdiklerini anlattı. Tarım sektörünün Antalya
hasılasındaki payı 2004 yılında yüzde 12 iken, 2017 yılında yüzde 7.4'e
indiğini açıklayan Çetin, “Biz sadece sebze ve meyve üretmiyoruz, tohum ve fide
üretimi de yapıyoruz. Antalya tarımsal katma değerde Türkiye'de Konya ve
İzmir'den sonra üçüncü il. Ama örtüaltı üretimde, çiçek, muz, kültür mantarı,
avokado gibi birçok üründe en büyük üretici. Tarımsal ihracatımız geçen yıl 450
milyon dolar civarında gerçekleşti. Diğer iller üzerinden yapılanlarla birlikte
ihracatın 600 milyon dolarlar düzeyinde olduğunu söyleyebiliriz. SGK'ya ve
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 40 bine yakın çiftçi görünüyor, ama İl
Müdürlüğü verilerine göre 100 binden fazladır" dedi.
2050'YE KADAR TARIMSAL ÜRETİMİN YÜZDE 70 ARTMASI
GEREKİYOR'
Türkiye'de tarımın ekonomideki payının yüzde 6'ya,
dünyada ise yüzde 3'e indiğini, dünyada yetersiz beslenme sorunu, sağlık, gıda
veya gıda güvenliği sorununun da devam ettiğini söyleyen Çetin, “2030'da açlık
sorunu aşılsa da 650 milyon kişi yetersiz beslenme sorunuyla karşılaşmaya devam
edecek, bu nedenle göçler ve mülteci sorunu da artmaya devam edecektir.
Dünyanın ihtiyacını karşılamak için 2050'ye kadar tarımsal üretimin yüzde 70
artması gerekiyor. 2030'a kadar tarımda ihtiyacı karşılayacak üretim artışı
için gerekli yatırım tutarı 265 milyar dolardır. Türkiye'nin de tarımda
modernizasyon için büyük yatırım yapması gerekiyor. Sonuç olarak tarımı
geliştirmek, modernize etmek, katma değeri ve ihracatı artırmak hepimizin
görevidir" diye konuştu. Antalya 4.0 projesi altında Tarım 4.0'ı anlatan
Başkan Davut Çetin, “Tarım 4.0 ile daha az toprak, daha az gübre, su ve daha az
çalışan ile üretim gerçekleştirecektir. Geleceğin tarımı 3 boyutlu yazıcıyla
üretim, sentetik biyolojiyle et üretimi, genetik iyileştirmeyle hastalıklara
dayanıklı üretim, deniz suyunun sulamada kullanılması, akıllı robotlar, akıllı
fabrikalar gibi akıllı seralar olacaktır “ dedi.(Haber Merkezi)