Antalya Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı devam meclisi Başkan Menderes Türel Başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Konyaaltı Sahil projesi, Boğaçay projesi ve Demircikara Mahallesindeki 6299 ada 1 parselde Antalyaspor’a gelir sağlayacak plan değişikliği görüşüldü. Başkan Türel, Konyaaltı Sahili Projesinde yapılan denetimlerin sonucu hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Türel, Konyaaltı Sahili’nde denetimlerin çok sıkı yapıldığını, yönetmelik dışına çıkan işletmelere çok ciddi cezai yaptırımların uygulandığını kaydetti.

ELEŞTİRİLERİ DİKKATE ALDIK

Türel, Boğaçayı projesi ile ilgili iddialarını da yanıtladı. Boğaçayı’nda ilk düzenlenen projede içeride küçük bir marina ve dere ağzında büyük plan yaptıklarını hatırlatan Türel, “Projeyle ilgili eleştirilerin hepsini dikkate aldık. O dönemin inşaat mühendisleri başkanı Cem Oğuz, ODTÜ'den 4 tane kıyı mühendisi hocayı getirdi. Biz de kendi hocalarımızı getirdik. Derenin içerisinde bir marinanın olmasının tehlikeli olduğunu söylediler. Dere içi ve ağzındaki marinaların büyük direğinin Doğu Limanı'na taşınmasını onlar teklif etti. Büyük bir dikkatle dinledik. Katılımcı istişarenin en güzel örneğini sergiledik. Oğuz'un önerisiyle büyük limanın mendireğini taşıdık. Şimdi kendi önerisine yine kendisi karşı çıkıyor. Biz odalarımızla iş birliği yapıyoruz.  Mimarlar Odası ile sahili yaptık. İnşaat mühendisleri önerisiyle içeride ve dışarıdaki limanı büyük mendireğe taşıdık. Dün bunları söyleyenler, bugün karşı çıkıyor” dedi.

FELAKETTEN KURTARDIK

Türel, Boğaçayı’nda muhteşem bir taşkın önleme uygulamasının örneğini gerçekleştirdiklerini iddia etti. Türel şöyle konuştu: “Türkiye’de yüzyılın en yüksek yağışı 1992 senesinde Marmaris'e yağmış. Bundan bir ay önce bunun rekorunu biz kırdık. Antalya’ya geçtiğimiz günlerde metre kareye 480 kg yağmış. Belki de 500 senenin en yoğun yağışı olmuş. Boğaçayı’ndaki köprünün 2003 yılında selle denize yıkıldığı deniz debisi 1 bin 700 metre küptür. Şuanda Boğaçayı'na 2900 metre küp debisi olan sel geldiğinde o bölgeyi felaketten kurtardık.”

SÖZDE DEĞİL ÖZDE ANTALYASPORLUYUZ

Mecliste Murtapaşa ilçesi Demircikara Mahallesi’ndeki 6299 ada 1 parselde Antalyaspor’a gelir sağlayacak plan değişikliği ile ilgili maddede görüşüldü. Türel, maddeyle ilgili konuşmasına başlamadan önce CHP’li belediye başkanlarının meclise neden gelmediklerinin anlaşıldığını söyledi. Türel, “Keşke gelselerdi, keşke burada olsalardı, kaçmaya gerek yoktu. Boynumuza Antalyaspor atkısı takip maçlara gitmekle Antalyasporlu olunmuyor” dedi. Türel bu konuşması sonra CHP grubuyla Türel arasında tartışmalar yaşandı.

HUKUKA VE TEKNİĞE UYGUN

Konuyu enine boyuna hukuka uygun olacak şekilde meclise getirdiklerini hatırlatan Türel, “Biz Antalyaspor için gerekirse riskte girmesini biliriz. Bu arada riskte yok. Bugün burada bu yaptığımız iş, hukuka ve tekniğe uygundur. Biz ‘Antalyaspor bir aşktır’ diyorken, doğrusunu da yaptığımızı belirtmek istiyorum. Antalyaspor CHP grubunu elbette vereceği kararla ilgili en güzel şekilde değerlendirecektir. Çünkü biz sözde değil özde Antalyasporluyuz. Bunu böyle bilelim. Şimdi Antalyaspor’umuza gelir sağlayacak bir meclis kararını burada inşallah hayırlısıyla alacağız” dedi.

‘EYVAH İTTİFAK ÇATLADI!’

Türel, CHP grubunun alanın 1/binlik planlama yetkisinin Muratpaşa Belediyesi’nde olduğunu iddia etmesi üzerine “Söz konusu parselde mülk sahibi Antalyaspor Derneği 600-700 metrekarelik bir alanı Büyükşehir Belediyesi’ne hibe ediyor. Biz de bu alanı belediye hizmet alanı olarak planlayarak önemli bir ihtiyacımızı karşılayacağız. Bu planlama ile Antalyasporumuza da önemli bir gelir kazandıracağız. Büyükşehir Belediyesi’nin kanunları gayet açıktır. Kendi içerisinde bulunduğu mülkler ve onlarla ilgili adalarda, parsellerde veya kendisini ilgilendiren bir protokole imza attığı takdirde Büyükşehir Belediyeleri 5 binlik plana da binlik plana da yetkilidir. Hatta ruhsat vermeye de yetkilidir. Biz bütün konuları enine boyuna hukuka ve tekniğe uygun olup olmadığını değerlendirerek meclisimize getiriyoruz” diye konuştu. Yapılan oylama sonunda madde CHP’nin ret oyuna karşılık AKP, MHP ve İYİ Parti’ni oylarıyla ve oy çokluğuyla kabul edildi. Oylama sonunda Başkan Menderes Türel, ‘Eyvah ittifak çatladı’ esprisi yaptı. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim