Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (Tüm Yerel Sen) Antalya Şube Başkanı Ünal Şahin, son dönümde ciddi oranda artan iş kazalarıyla ilgili Akdeniz GERÇEK’e açıklamalarda bulundu.

2012 yılında yayınlanarak yürürlüğü giren 6331 sayılı iş güvenliği ve iş sağlığı kanunu ve buna bağlı mevzuat hükümlerinin uygulanmaya konulmayarak sürekli ötelendiğini hatırlatan Şahin, “Sadece mühendislere tanınan iş güvenliği uzmanlığı, üç haftalık eğitimden geçenlere verilecek. Yani bu mühendisler uzmanlık sertifikasına sahip olacaklar. Bu durumda ziraat mühendisi inşaatla ilgili bir alanda, inşaat mühendisi de kimyasal üretim yapan bir alanda görev yapabilecek. Ancak bu ne kadar doğru onu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

1 YILDA 68 KAYIP

Antalya’da 2018 yılı içerisinde 68 çalışanın iş kazasında yaşamlarını yitirdiğini hatırlatan Şahin, “6331 sayılı iş güvenliği ve iş sağlığı kanunu ve buna bağlı mevzuat kanunun tamamında ve özel sektörde 50 çalışanın altında çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 1 Temmuz 2020’ye kadar uygulama rafa kaldırılmıştır. İlimizde 2018 yılı içerisinde 68 çalışan iş kazasında yaşamlarını yitirmiştir. Öyle görünüyor ki işçi ölümleri devam edecektir. Sonuç olarak, iş güvenliği uzmanı sertifikasının uzmanlık alanına göre sınırlandırılması cezai yaptırımların artırılması gerekmektedir. Umuyorum 2019 ve sonrası yıllarda işçi ölümlerinin azaldığı hatta sıfırlandığı yıllar olur” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim