İbradı İlçesi Ürünlü Mahallesi, Akseki ve Manavgat ilçelerinin Yaylaalanı (Avasın) ve Sevinçköy mahallelerinde Dere Enerji A.Ş tarafından kurulmak istenen Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile RES şirketinin yetkililerince Yaylaalanı köyünde düzenlenen halkı bilgilendirme toplantısında söz konusu projeye karşı büyük tepki vardı.

KÖYLÜ TEPKİLİ

RES projesinin Yaylaalanı ve Sevinçköy mahallelerinin tam ortasından başlaması bölge halkını endişelendiriyor. Halkın geçim kaynağı olan defne, ardıç, sedir ve göknar ormanlarının içinde kurulacak olduğunu öğrenen köylüler, yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını ve bu projenin iptal edilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını açıkladılar. Ürünlü Köyüne ve Üzümdere Yaban Hayatı Koruma Sahasına 1 kilometre mesafede bulunan proje alanı aynı zamanda 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında ‘ormanlık alanlar ve makilik, fundalık, çalılık alanlar’ korunacak alanlar kapsamında yer alıyor. Ayrıca bölgenin planları, ‘Oymapınar Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ olarak Kültür ve Turizm Bakanlığınca 17 Temmuz 2008 tarihinde onaylandı.

DOĞAYA ZARAR VERECEK

Köylüler, 49 yıl boyunca işletilmesi planlanan proje ile bölgede hem doğal yaşama, hem yaban hayata, hem de turizme geri dönüşü olmayan ciddi tahribatlar vereceğini belirterek, şikayetlerini şu şekilde dile getirdi: “Yapılması düşünülen projede 10 adet direk bulunmakta ve direkler arası mesafe yaklaşık 1 kilometredir. Bu mesafe göz önüne alındığında Yaylaalanı’ndan başlayan proje Sevinçköy’ün dibinden yukarı doğru çıkmakta, ırmağı besleyen su kaynakları da proje sahasında kaldığından inşa sırasında patlatılacak dinamitlerle ciddi zarar göreceğini düşünüyoruz. Bu yüzden projeyi istemiyoruz.”

ÇIPLAK TEPELERE KURSUNLAR

Ürünlü köyünde oturan aynı zamanda İbradı Belediyesi Meclis Üyesi olan Gülsüm Köleoğlu ise ilçeye kurulan mermer ocaklarından dertli durumdayken bir de başlarına RES çıktığını hatırlatarak, “RES projeleri iyi bir şey olsaydı Bodrum’da sökülmeye başlanmazdı. Ormanların içine RES kurulmaz, gitsinler çıplak tepelere kursunlar. Zaten İbradı halkı olarak ilçemizde izin verilen 38 tane mermer ocağından mustarip durumdayız. Dava açmaktan bıktık. Şimdi de RES çıktı başımıza. RES istemiyoruz. Manavgat ırmağı üzerinde kurulacak olan HES projelerine dava açtık, iptal ettirdik. Aynı bölge şimdi de RES tehdidi altında” dedi. Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim