Antalya’nın çekirdek kenti tarihi Kaleiçi'nde 3'üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde yer alan ve 2014 yılında cami olarak restore edilmesine ilişkin projesi mahkeme tarafından iptal edilen Kesik Minare, Şehzade Korkut Camii adıyla restore edilerek cami olarak ibadete açılıyor. Restorasyonu devam eden ve açık hava müzesi yapılması beklenen Kesik Minare’ye dün Cuma namazı sonrası düzenlenen törenle ilk taş Vali Karaloğlu tarafından yerleştirildi.  Ancak esnaf yapılan çalışmadan memnun değil.

Antalya’nın çekirdek kenti tarihi Kaleiçi’nde, Kesik Minare olarak bilinen Şehzade Korkut Camisi’nin restore edilecek duvarlarına ilk taşı Antalya Valisi Münir Karaloğlu yerleştirdi.
Vali Münir Karaloğlu; Şehzade Korkut Cami restorasyon süreciyle ilgili olarak, “Bu camide Roma,  Bizans,  Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemlerinden izler var. En ciddi restorasyonu 1974 yılında geçirmiş. Bizim amacımız; Bu cami tamamlandığında ibadet veya ziyaret için girmiş herkes bahsetmiş olduğumuz yedi döneminde hissetmesi. Bu cami adeta bir müze cami olarak hizmet versin”  dedi.
 Çalışmaların Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararları doğrultusunda ve bilim heyetinin yol göstermesiyle gerçekleştiğini anlattı.
Vali Münir Karaloğlu, 700 sene ibadethane olarak hizmet etmiş olan Şehzade Korkut Camisinin 1896 yılında çıkan yangında çok tahrip olduğunu söylerken; “Bugün, yediden ayağa kaldıracağımız duvarlarla ilgili ilk taşı koyduk. Aslında bir tamamlama işidir. Herhangi bir aksilik olmazsa 2019’un sonuna doğru burayı açmayı hedefliyoruz” dedi.
Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı, Ali Hürata ise 6 bine yakın kültür varlığını ayağa kaldırdıklarını söylerken, “Bu camide orijinaline uygun bir şekilde restorasyon yapıp ayağa kaldıracağız” şeklinde konuştu.

ESNAF MEMNUN DEĞİL

Kaleiçi esnafı Nurettin Özsevinç, 30 yıldır Antalya’da yaşadığını ve restorasyon edilecek caminin etrafının demirlerle kapatılması sonucu esnafın zor durumda kaldığını ve görüntünün kötü olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak ise “Üzerine eski ve yeni halini karşılaştırmalı olarak resim koyun dedik. Bu kötü görünüşü değiştirelim. Ama kime anlatacağız.  Biz Kaleiçi esnafı olarak topluca dilekçe verdik cevap vermiyorlar” dedi.  Demirlerin rüzgarı kestiğini ve sıcağı arttırdığını vurgulayan Nurettin Özsevinç, “Mantık dışı kapattılar. Gelen turistlere karşı çok ayıp. İşlerimizi kötü etkiliyor. Güneşin sıcağını çok yansıtıyor.  Minare olmasa hapishane mi hastane mi belli değil” diye konuştu. Dilara AÇİKYİLDİZ

Editör: TE Bilisim