Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (Tüm Yerel Sen) Antalya Şube Başkanı Ünal Şahin, Akdeniz GERÇEK’e yaptığı özel açıklamada sabit gelirli için kötü geçen 2018 yılını ve yeni girdiğimiz 2019 yılını değerlendirdi. Şahin, şöyle konuştu: “2018 ekonomik krizde en büyük faturayı yine işçi, emekçi ve emekli ödedi. Korkarım böyle giderse 2019 yılında da fatura yine bu kesim ödetilecek. Umuyorum 2019 yılı; demokrasisin, hak, hukuk ve adaletin egemen olduğu, gelir dağılımının, adaletin iyiye doğru gittiği ve gerçekten üretenlerin özellikle kırsaldaki tarımla uğraşan kesimin hak ettiği payı aldığı bir yıl olur.”

ENFLASYON GERÇEKÇİ DEĞİL

Enflasyon rakamlarının daha gerçekçi olmasını beklediğini de vurgulayan Şahin, “Bugün dar gelirli ailenin evine girmemiş kalemlerle enflasyonun belirlenmesi son derece üzücü. Şahsen ben bu şekilde insanların kandırıldığını düşünüyorum. Artık ülkede gelinen bu noktada üretenin de, tüketenin de, emekçinin de, işverenin de, sermaye sahibinin de, hepsinin taşın altına elini koymasının zamanı geldi” dedi.

FİTRENİN BİLE ALTINDA

Şahin, 2019 yılı için belirlenen 2020 TL’lik asgari ücret miktarının da yetersiz olduğunu açıkladı. Şahin şöyle dedi: “Herkesin bildiği gibi inananlar, 3 Aylar’da fitre vermek durumunda. Bugün Diyanet’in açıkladığı fitre rakamları bile 2 bin 370 TL. Yani siz bu 2 bin 370 TL’yi 4 kişilik bir aileye böldüğünüz zaman fitrenin altında kalıyor. Dolayısıyla böyle bir haksızlık olmaz. Umuyorum bu çarpık düzen düzeltilir ve vergi adaleti sağlanır.”

VERGİ DÜŞÜRÜLMELİ

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini ifade eden Ünal Şahin, “Hiçbir sabit gelirli, 15 Ocak’ta aldığı maaşı, aynı yılın sonunda temmuz zammı görmesine rağmen vergi dilimi altına düştüğü için alamıyor. Verginin de artık yüzde 15-20 arasında düşürülmesi ve sabitlenmesi lazım. Bunun için de bizlerle hükümetin, çalışanların ve işverenin oturup bir konsensüs oluşturması gerekiyor. Yani ‘vergi arttı ve sen şu dilime geçtin ve maaşın azıldı’ olmamalı. Yani ‘az kazanandan az çok kazanandan çok’ vergi alınmalı. Bunun adaleti ve evrensel boyutu da budur. Umarım, 2019 tüm emekçilere güzel günler getirir” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim