Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 2018 yılının çok kötü geçtiğini, 2019 yılında da küçülme beklendiğini ifade ederek, “Reel sektördeki sıkıntılar ciddiye alınmalı ve gerçekçi konuşmalıyız. Ekonomide güven verici reform adımları atarsak sermaye girişi artabilir. Bunu yapmazsak 2019 da kayıp yıl olabilir" dedi.


Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar da önceki gün yaptığı ve Akdeniz Gerçek’i manşete taşıdığı açıklamasında, dövizin çok şiddetli bir şekilde yukarı çıkmasının maliyetleri yükselttiğini belirtmiş ve 2019 yılının zorlu geçeceği uyarısında bulunmuştu.

---------------

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) 2018 yılı son meclis toplantısında 2019 yılı bütçesi, 36 milyon TL olarak kabul edildi. Başkan Davut Çetin yaptığı konuşmada 2019 yılının demokrasi ve ekonomide reformlar yılı olması gerektiğini söyledi. 2018 yılının çok kötü geçtiğini, 2019 yılında da küçülme beklendiğini ifade eden Çetin, “Bu yılın son üç ayında ekonomide küçülme olduğunu öncü göstergeler ortaya koyuyor. Önümüzdeki 4-5 ay ekonomide yavaşlama devam edecek. Birçok kurum 2019'da Türkiye ekonomisinde küçülme bekliyor. Eksi 3 bekleyen kurumlar var, ama artı 3 bekleyen kurum yok. İlk iki çeyrek sert küçülme zaten artık herkesin kabul ettiği bir durum. Üçüncü çeyrekten sonra büyüme başlasa, yıllık büyüme pozitif olsa bile düşük kalacak. Aşırı kötümserlik gibi, aşırı iyimserlikten de kaçınmalıyız, çünkü ikisi de güven kaybına neden olmaktadır. Reel sektördeki sıkıntılar ciddiye alınmalı ve gerçekçi konuşmalıyız. Ekonomide güven verici reform adımları atarsak sermaye girişi artabilir. Bunu yapmazsak 2019 da kayıp yıl olabilir" dedi.

ASIL SORUN YENİ BAŞLIYOR

Antalya ekonomisinin turizmdeki artış sayesinde biraz nefes aldığını vurgulayan Çetin, diğer sektörlerde maliyet artışları ve finansman zorluğunun yarattığı sıkıntıların arttığını söyledi. Çetin, piyasadan yoğun şikayetler aldıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu: “2018 yılını turizmde yüzde 30, vergi tahsilatında yüzde 34, konut satışında yüzde 5 artışla kapatıyoruz. Karşılıksız çek oranı geçen yıl ile aynı. Bu yıl kredi artışımız aynı olmasına rağmen, mevduat artışında ve KDV tahsilatında fark atmış durumdayız. Antalya'da takibe düşen kredi oranı yüzde 3.3 olmuştur. Ekonomide daralma nedeniyle asıl sorunun yeni başladığını söyleyebiliriz."

HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Önümüzdeki aylarda dünyada doların güçlenebileceğini ve sermaye hareketlerinin olabileceği uyarısında da bulunan Çetin, “Dikkatli ve hazırlıklı olmalıyız. Böyle zamanlarda imkânı olan ortaklık yaparak sermaye güçlendirmelidir. Yine de biz Antalya olarak moralimizi bozmayalım ve iyimser olalım. Gelecek yıl turizmden dolayı beklentilerimiz olumlu. Almanya'da kasım ayındaki paket tur satışlarında İspanya, Yunanistan satışlarında ciddi düşüş görülürken, Antalya yüzde 54 artışla ilk sırada gelmektedir. Eğer bu trend ve kur avantajı devam ederse, turizmde gelecek yıl yeni bir zirve yapabiliriz" diye konuştu. Dilara AÇİKYİLDİZ

 

 

 

Editör: TE Bilisim