AKP’nin sunduğu ve Meclis Genel Kurulu’na havale edilen teklifle aynı zamanda AKP Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı’nın istediği belediyeye yardım ödeneğinden kaynak aktarması sağlanacakken, bu durum muhalefeti ayağa kaldırdı.

 

-AKP’nin sunduğu yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı’nın istediği belediyeye yardım ödeneği adı altında para aktarabilmesinin önünün açılacak olmasına CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, sert çıktı.

 

-CHP’li Cavit Arı, getirilmek istenen yasa tasarısının bir ayrımcılık ve kayırmacılık olduğunu ileri sürdü. İYİ Partili Subaşı ise “Getirilmek istenen yasa tasarısı çok büyük sıkıntı yaratır. Devleti daha fazla yıpratmamak lazım” diye konuştu.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, AKP’nin sunduğu yasa teklifiyle Cumhurbaşkanı’nın istediği belediyeye yardım ödeneği adı altında para aktarabilmesinin önünün açılacak olmasına tepki gösterdi. Akdeniz GERÇEK’e konuşan Arı ve Subaşı, isteyen belediyenin bu ödenekten pay almayı Cumhurbaşkanı’ndan talep edebileceğini, Cumhurbaşkanı’nın da istediği belediyeye “yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi” adı altında bütçeden para aktarabileceğini hatırlattı.

İSTEDİĞİ BELEDİYEYE VEREBİLECEK!

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, plan bütçe komisyonunda geçtiğimiz hafta 2/1369 sayılı torba yasa içerisinde 48. madde olarak görüşülen 5779 Sayılı İl Özel İdareleri ile bağlantılı kanunun 6. maddesinde daha önce ‘denkleştirme ödeneği’ ve ‘belediyelere yardım ödeneği’ şeklinde değişiklik yapıldığını hatırlatarak, “Belediyelerin ihtiyaç duyduğu yatırım nitelikli projelerini gerçekleştirmek üzere Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan belediyeler yardım ödeneğini, ‘belediyelerin talebi üzerine kullandırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir’ şeklinde bir düzenleme getirilmeye çalışıldı. CHP olarak biz ve diğer muhalefet grupları bu maddeye karşı çıktık. Bunun Türkçe anlamı; belediyelerin normal yasal gelir kalemleri olan genel bütçeden belli değerlere göre aktarılan gelirlerin ötesinde Cumhurbaşkanlığı tarafından istediği belediyeye bu kanunda geçen Strateji ve Bütçe Başkanlığı bütçesine konulan ödeneklerde istediği belediyeye, istediği şekilde destek verebilecek demektir” dedi.

AYRIMCILIK VE KAYIRMACILIKTIR

Getirilmek istenen yasa tasarısının bir ayrımcılık ve kayırmacılık olduğunu ileri süren Arı, şöyle konuştu: “Bu durumda şuan sadece Cumhurbaşkanı olmayıp iktidar partisinin Genel Başkanı durumunda olan Sayın Cumhurbaşkanının özellikle kendi belediyelerine istediği gibi ödenek ayırabileceği anlamına gelmektedir. Burada da öncelikle kurumlar arasında bir anayasal eşitsizlik doğuracağı gibi, o bölge halkı ve belediye arasında da ayırımcılığa yol açacağı çok açıktır. Bu bütçenin siyaseten kullanılabilmesi, buradan elde edilecek özel destekleme ile sonuç alınabileceği anlamına gelmektedir. Bu bir ayrımcılıktır ve bu bir kayırmacılıktır.”

YASAL DAYANAK HAZIRLANIYOR

“Bunların belediyeler arasında yasal dayanağını oluşturmaya çalışmaktadırlar. Böyle bir ayrımcılık ve kayırmacılık, ne anayasaya, ne yasanın ruhuna, ne hakkaniyete, ne de kamu vicdanına kesinlikle sığmaz. Böyle bir ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Bu durum, toplum vicdanını yaralar nitelikte bir kayırmacılıktır. Dolayısıyla böyle bir kanunla devlet kaynaklarının, siyaseten partili Cumhurbaşkanı tarafından kendi belediyelerine daha kolay kullandırabilmek için imkan yaratılmasına karşıyız.”

SUBAŞI: SIKINTI YARATIR

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise getirilmek istenen yasa tasarısının çok büyük sıkıntı yaratacağını iddia etti. Subaşı şöyle dedi: “Tek adam zihniyeti ve ona bağlı bir sistem ülkemizi bu hale getirdi. Böyle olunca sorunlar hiç bitmiyor. Ama bu konuda henüz kesinleşmiş bir şey yok. Daha komisyona gelecek ve ne olduğunu daha net göreceğiz. Ama böyle bir şey doğal olarak çok sakıncalı. Bu yasa çıkarsa her yönüyle sakıncalı olur.”

DEVLETİ YIPRATIR

“Bir Cumhurbaşkanı, devleti temsil eder. Birliği temsil eden bir makamda ama sistemde bir ayrımcılığı temsil eden makam haline gelince devleti yıpratıyoruz. Bu şekilde devleti yıpratmamak lazım. Bu çok büyük sakınca yaratır. Biz bu tip sıkıntıların olacağını geçmişte görmüş ve uyarılarımızı yapmıştık. Şimdi dediklerimiz tek tek ortaya çıkıyor. Umuyorum bu yasa teklifi çıkmaz.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim