Antalya'da yaklaşık 80 bin üyesi bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne bu yıl 10 bin 541 esnaf iş yeri açmak, 4 bin 660 esnaf ise kapatmak için başvurdu. Yıl içinde lokantacı esnafı kermeslerden şikayetçi olurken vatandaşlar ise kuaförlerin yaptığı işi beğenmeyerek AESOB'a başvuruda bulundu.

 

 

AESOB Başkanı Adlıhan Dere, 2018 yılı için Antalya esnafının nabzını tutup genel durum değerlendirmesi yaptı. Kentte bir yılda iş yeri açan ve kepenk kapatan esnaf sayısını da paylaşan Başkan Dere, 2018 Aralık ayına kadar 1 yılda 10 bin 541 esnafın iş yeri açtığını, 4 bin 660 esnafın ise iş yerini kapattığını söyledi. Rakamların farklı sebeplerden dolayı değişkenlik gösterdiğini kaydeden Dere, dövizdeki dalgalanmanın esnaf ve sanatkara zor günler yaşattığını söyledi.

 

 

Döviz artışından kaynaklı birçok ürüne zam gelirken Antalya esnafının bu zammı tüketiciye olabildiğince yansıtmamaya çalıştığını söyleyen Başkan Dere, “Kar marjımızdan feragat ettik. Şu ana kadar fahiş fiyattan bize gelen bir şikayet olmadı" dedi. Antalya'ya gelen turistlerin otellerden çıkmadığını ve otellerdeki 'her şey dahil' sistemin esnafa her zaman olduğu gibi bu yıl da zarar verdiğini kaydeden Adlıhan Dere, turistin çarşıya çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. El sanatları işi yapan esnafın stantlarını ve bölgelerini iyileştirdiklerini de anlatan Dere, Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çalıştıklarını söyledi.

 

 

LOKANTACILAR KERMESLERDEN ŞİKAYETÇİ

 

 

Geçen aylarda kuru soğan pazarında meydana gelen artışın lokantacı esnafına nasıl yansıdığı ve yemek fiyatlarına bir zam yapılıp yapılmayacağıyla ilgili de bilgi veren Dere, lokantacı esnafının zam konusunda bir talebi olmadığını ifade etti. Lokantacı esnafının sadece kermeslerden şikayetçi olduğunu anlatan Dere, “Özellikle yardım ve destek amaçlı yapılan bu kermeslerin şehrin en yaya ve restoran, lokanta açısından yoğun bölgelerinde yapılmasını önlemek amacıyla bir çalışma başlattık. Antalya Valiliği, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile işbirliği yaptık. Böylece şehir merkezlerinde lokantacı esnafına zarar verecek kermeslerin düzenlenmesine sınırlama getirttik" dedi.

 

 

KADINLAR, KUAFÖRLERDEN ŞİKAYETÇİ

 

 

1 yılda AESOB'a yapılan vatandaş şikayetleriyle ilgili bilgileri de paylaşan Adlıhan Dere, genelde kuaför esnafının özellikle de kadın kuaförlerinin şikayet edildiğini söyledi. Aralık ayına kadar yapılan 15 şikayetten 6'sını kuaförlerin oluşturduğunu belirten Dere, “Bu şikayetler genelde kadınların kuaförlerle anlaştıkları işlemin sonunda yapılan işlemleri beğenmemesi yönünde oluyor. Şikayetler tarafımızca inceleniyor. Esnafın haksız olduğu durumlarda 5362 sayılı kanunun 24'üncü maddesi gereğince kınama ya da uyarı cezası veriyoruz. Vatandaş her zaman haklıdır ama esnafımızı da koruyoruz. Her şikayete adil bir şekilde yaklaşıyoruz" dedi.

 

 

Dere, yapılan diğer şikayetlerin ise dönercilerde gramaj, oto tamircilerde işçilik şeklinde olduğunu sözlerine ekledi.DHA

Editör: TE Bilisim