Yer altı sularına, doğal yapıya, can ve mal güvenliğine etkileri nedeniyle uzun süredir tartışılan ve planları yargıya taşınan Boğaçay Projesi konusunda hafta sonu teknik, bilimsel ve hukuki yönü ile mimari açıdan analizi yapıldı. Böyle bir projenin kent açısından hem kamusal zarar olacağı hem de doğal yapı ve içme suyu kaynakları açısından sıkıntı yaratacağı kaydedildi. 

 

2011’DE DE MARİNA ÇALIŞMASI YAPILMIŞ

Devlet Su İşleri’nin 2011 yılında da Antalya’da bir teknik insana marina projesi çalıştırdığını ama projenin hayata geçmediğini ve gündeme gelmediğini kaydeden Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Nihat Dipova, teknik açıdan ve kumsal açısından oluşacak zararı aktardı. Sahilin erozyona uğrama tehlikesini bilimsel verilerle aktaran Dipova, Boğaçay’ın da kapalı bir göl haline dönüşmesi için harcanan maliyetin büyüklüğüne dikkat çekti. Dipova, bu maliyetin o alana zamanla birikecek kum, çakıl itibariyle birkaç yılda bir yenileneceğini de ekledi.

 

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi öncülüğünde 8 Aralık Cumartesi günü Antalya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası ev sahipliğinde Boğaçay Projesi’nin paneli gerçekleşti. Antalya Barosu ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin de desteklediği panelde moderatör Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan olurken, panelistler Doç. Dr. Nihat Dipova, Doç. Dr. Ahmet Apaydın, Av. Tuncay koç ve Mimar Müzeyyen Gülşen Can oldu.  Paneli İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı baştan sona kadar izlerken CHP Antalya Milletvekilleri Aydın Özer ve Cavit Arı da kısa bir süre takip etti. Boğaçay planlarına ilişkin Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilk günden beri mücadele eden, itiraz eden ve daha sonra planların iptali için açılan davaya katılan Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyesi eski Meclis Üyesi Songül Başkaya da paneli izledi.

2011’DE YAPILAN ÇALIŞMA VAR!

Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Nihat Dipova, Mühendislik Projeleri-Doğal Yapı İlişkisi: Boğaçay Ovası ve Konyaaltı Kumsalı başlıklı bir sunum yaptı. Slaytlar eşliğinde Boğaçay Projesi’nin dünden bugüne değişikliklerle gelen evrelerini aktaran Dipova, 2017 yılında son halini alan Boğçay’ın dışına çıkarılan ve mevcut marinanın bitiminden itibaren yapılacak olan marina projesinin aslında 2011 yılında yerel bir teknik insanın çalışmasıyla çok benzerlik taşıdığını açıkladı. Ama o projenin gündeme gelmediğini de bildirdi.

BÖYLE SU ANKARA’DA YOK

Jeoloji Mühensileri Odası Genel Merkezi’nden Doç Dr. Ahmet Apaydın da bölgedeki içme suyu kaynaklarının Antalya’nın geleceği için önemli olduğunu vurguladı. Bölgede yıllık 132 milyon metreküplük bir işletilebilir su kaynağı olduğunu kaydeden Apaydın, “700 bin nüfusa yetecek bir su kaynağı, Boğaçay Projesi’ne feda edilmemeli” dedi.  “Ankara’da böyle su bulamazsınız” diyen Apaydın, Boğaçay’ın membadan çalışan bir su olduğunu iletti. Suda tuzlanmanın da başladığını aktaran Apaydın, suyun önündeki bariyerlerin etkisinin de zamanla ortaya çıkacağını kaydetti. Evlerin bodrum katlarından su yükselebileceğini ifade etti.  GÖRKEM DELLAL

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim