CHP’de yaklaşık 1,5 yıl İl Başkanlığı yapan ve görevinden istifa ederek ayrılan Semih Esen’in bir taraftan Konyaaltı Belediye Başkan Adaylığı için kulis yaparken, diğer yandan çok tartışılan Boğaçay Projesi planlamasında grubunun ‘evet’ ve ‘çekimser’ kararları aldığı ortaya çıktı. 

CHP’de Antalya İl Başkanlığı görevini Şubat 2015 ve Eylül 2016 döneminde sürdüren ve parti grubunda başlayıp Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde devam eden ‘İmar Komisyonu’ kavgasının krize dönüşmesiyle görevinden istifa eden Semih Esen’in aday olduğu Konyaaltı’ndaki tartışılan rant projesi olarak nitelenen Boğaçay Projesi’ne bakışı ortaya çıktı. Partisinden Konyaaltı Belediye Başkan Aday Adayı olan Semih Esen’in rant projesi olarak nitelenen ve çevre tahribatına yol açacağı için büyük tepki çeken Boğaçay Projesi için il başkanlığı döneminde grup başkanı olduğu CHP Grubu’nun planlara evet ya da çekimser oy kullandığı ortaya çıktı. Belediye meclis kararlarından yapılan incelemeye göre Esen’in görev süresinde planlara sadece dönemin Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya’nın itiraz ettiği ve ret verdiği görüldü.

ESEN DÖNEMİNİN İLK KARARI EVET 

Esen’in il Başkanlığı döneminde ilk olarak 13 Nisan 2015’te gündeme gelen ve Boğaçay Projesi’ni kapsayan Konyaaltı İlçesi Karaman Çayı- Çandır Çayı arasında yaklaşık 160 ha.’lık alandaki 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğine hem CHP’nin İmar Komisyon üyeleri hem de CHP grubu evet diyor. Sadece Meclis Üyeleri Songül Başkaya ve Erol Özkarabekir karara ret veriyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi web sayfasından da ulaşılabilen 13 Nisan 2015 tarih ve 355 sayılı meclis kararına göre planlar oy çokluğu ile kabul edilmiş.  AKP’den 41 kabul oyu, CHP’den 9 kabul, 2 ret oyu, MHP’den 9 kabul oyu, Bağımsızlardan 1 kabul oyu ile toplam 62 oy kullanılmış. Karara dayanak imar komisyonunda CHP adına (bugün Muratpaşa’dan Belediye Başkan Aday Adayı olan) Reşat Oktay’ın da bulunduğu ve olumlu imzası olduğu öğrenildi. 

PLANLARA İTİRAZLAR REDDEDİLİRKEN CHP ÇEKİMSER 

Ayrıca Boğaçay Projesi’nin de yer aldığı 1/25 bin ölçekli muhasara planlarına ilişkin Songül Başkaya’nın da dahil olduğu toplam 24 itirazın CHP Grubu'nun çekimser oylarıyla yine Semih Esen’in il başkanlığı döneminde Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde reddedilmesi dikkat çekti.  14 Haziran 2016 tarihli meclis toplantısında görüşülen planlara yapılan itirazda CHP Grubu çekimser kalmış, Başkaya ise ret vermişti.  Sözkonu kararlar, 705 nolu, 14 Haziran 2016 tarihli Antalya Büyükşehir Belediyesi kayıtlarında yer almaktadır. 

Odalar ve Başkaya tarafından dava açılan Boğaçay planlarına ilişkin CHP Grubu’nun genelde evet, bazen çekimser oy vermesi çelişki yarattı. Adının örgüt tarafından öne çıkarılmaya çalışıldığı Esen’in Konyaaltı’na aday olurken, alınan kararlardaki bu tutumunun kamuoyu tarafından da hayretle izlendiği konuşuluyor. 

ESEN NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ! 

Semih Esen, 2016 yılı Eylül ayında istifa etmişti. Esen’in istifasına yol açan konu ise aynı yıl Nisan ayında yapılan parti grubundan meclise taşan imar komisyonu belirlenmesine ilişkin karardı. Esen’in komisyon için önerdiği Recep Tokgöz ismine itiraz çıkmasına ve grupta seçim yapılmamasına ilişkin durum sonucu Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde grup çatlamıştı. Mecliste grubun adayı Recep Tokgöz seçilememiş, bunun üzerine mevcut İmar Komisyonu Üyesi Reşat Oktay ile Erol Özkarabekir arasında yumruklaşma yaşanmıştı. Esen de o dönemde Disiplin Kurulu kararlarını eleştiren çok sayıda açıklamasıyla partide tepki çekmiş, sonuçta da şu açıklamasıyla istifa etmişti: "Yaklaşık 20 aydır sürdürdüğüm il başkanlığı görevim boyunca parti içi tartışmalara asla girmediğim gibi bundan sonra da girmeyeceğim. Disiplinsizlik yaparak partiye zarar verenlerin yüksek disiplin kurulu kararıyla adeta taltif edilmesini kabul edebilmem mümkün değildir. Partimi Antalya kamuoyunda bu konu ile tartıştırmamak, yüksek disiplin kurulunun bu kararı üzerine Antalya'da zafer turları atanlarla il başkanı olarak parti içi tartışmalara girmemek, Antalya örgütünde bu kararın sebep olabileceği disiplinsizliğe dikkati çekmek adına, genel merkezle aramızda ortaya çıkan disiplin ve çalışma anlayışı konusundaki görüş farklılıkları nedeniyle ve parti içi tartışmaların disiplin mekanizması aracılığıyla çözülemeyişine tepki olarak, yaklaşık 20 aydır sürdürmekte olduğum Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanlığı görevinden istifa ediyorum."

GÖRKEM DELLAL 


Editör: TE Bilisim