Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının Kasım ayında 2 bin 320 liraya yükseldiğini belirtti. Balık,  son bir yılda açlık sınırında yüzde 24.98,yoksulluk sınırında ise yüzde 21.6 artış kaydedildiğini söyledi..

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının Kasım ayında 2 bin 320 liraya yükseldiğini belirtti. Balık, “2019 yılı için yeniden belirlenmesi gündemde olan asgari ücretin açlık sınırını karşılama oranı yüzde 69’a kadar indi. Asgari ücretin açlık sınırını karşılayabilmesi için  en az yüzde 45 oranında artırılması gerekiyor” dedi..

Yazılı bir açıklama yapan Mehmet Balık,  “Asgari ücretin ve dolayısıyla özel sektördeki ücretlerin yılda bir, kamudaki maaş ve ücretlerin ise yılda iki defa artırıldığı Türkiye’de her ay yükselen enflasyonla birlikte açlık ve yoksulluk riski de artıyor. Yılın özellikle ikinci yarısından itibaren başlayan yüksek oranlı fiyat artışları ücretlilerin satın alma gücünü önemli ölçüde eritirken, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı kasımda yüzde 0,9 oranında artarak 2 bin 320 liraya kadar yükseldi. Aynı ailenin yoksulluk sınırı ise yüzde 0,96 oranında azalarak 8 bin 701 liraya indi” diye konuştu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ar-ge birimi KAMUAR’ın dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissi duymadan karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları esas alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının bu yıl kasım ayına ilişkin sonuçları açıklandı.

Buna göre açlık sınırı kasımda bir önceki aya göre 21 lira artarak 2 bin 320 liraya yükselirken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 105 liralık azalışla 6 bin 380 lira düzeyine çıktı. Gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 84 liralık azalışla 8 bin 701 lira oldu.

Kasımda açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,93 oranında artarken, gıda dışı harcamalar yüzde 1,62, yoksulluk sınırı da yüzde 0,96 oranında azaldı. 2018 yılının ilk 11 aylık döneminde açlık sınırı yüzde 23,5 gıda dışı harcamalar yüzde 19,89, yoksulluk sınırı da yüzde 20,84 oranında artış gösterdi. Son bir yıllık dönemde ise açlık sınırı yüzde 24,98, gıda dışı harcamalar yüzde 20,43, yoksulluk sınırı da 21,61 oranında artış kaydetti. (Haber Merkezi)

 

 

Editör: TE Bilisim