Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, “Hal Yasası’nın yeniden düzenlenmesi ve paydaşlardan fikir alınması gerektiğini belirterek, “Bu haliyle, bölgemizin genelini teşkil eden aile çiftçiliğine uygun değil. Bu sistem ancak büyük şirketlere hizmet eder. Devasa şirketlerin kapısında uşak olmak istemiyoruz, çakalların kapısında dilenci olmak istemiyoruz” dedi.

Tarım sektörü temsilcileri, Hal Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi tasarısına ilişkin değerlendirmek üzerine Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu'nda bir araya geldi. Toplantıya ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, Antalya Sebze- Meyve Tüccarları Derneği Başkanı Adem Özaydın, Antalya Toptancı Hal Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, İlçe Ziraat Odası Başkanları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda taslak halindeki düzenlemenin yaratabileceği sorunlar masaya yatırıldı.

ŞAHİN: TOPRAĞIMIZDA DİLENCİ OLAMAYIZ

Mevcut yapıda hal komisyoncularının üreticiler için finansman, planlama ve pazarlama fonksiyonlarını yerine getirdiğinin ifade edildiği toplantıda bu yapının alternatifi oluşturulmadan kaldırılmasının yaratabileceği sorunlara işaret edildi. Üreticiler adına görüş açıklayan Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahin, toptancı hallerin komisyoncu değil, üretici için yapıldığını belirterek, düzenlemenin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, “Haller biz üreticilerin ürünleri satılsın diye yapıldı. Komisyoncu 1 TL’ye satıyor, bunun içinden benden payını alıyor. Buradan aldığı payın büyük bölümünü de vergi veriyor. Narenciye dalında yeşillik yerinde satılır.  Tüccara satış yapılan bu alanda ödenmeyen yüzde 60 üretici alacakları var. Yasa yeniden düzenlenmeli, paydaşlardan fikir alınmalı. Bu haliyle, bölgemizin genelini teşkil eden aile çiftçiliğine uygun değil. Bu sistem ancak büyük şirketlere hizmet eder. Devasa şirketlerin kapısında uşak olmak istemiyoruz, çakalların kapısında dilenci olmak istemiyoruz” dedi.

ÇETİN: ÇALIŞTAY YAPILACAK

ATSO Başkanı Davut Çetin, toplantıda sektör temsilcileri ve üreticilerin hal yasası taslağı konusundaki görüşlerini aldıklarını söyledi. İşaret edilen hususların son derece önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Çetin, "Çekincelerimizi ve önerilerimizi bir dosya haline getireceğiz. Oluşturacağımız bir heyetle öncelikle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na ardından ilgili bakanlara ve Cumhurbaşkanımızla paylaşacağız. Türkiye'nin doğrudan beslenmesini ve sağlığını etkileyen bu hususta sektör için olumlu gelişmeler kaydedeceğiz" dedi. Toplantının sonunda dosyayı oluşturacak çalışma grubu üyeleri belirlendi. Çalışma grubunda ATSO, ATB, Üretici Birlikleri, Antalya Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya Sebze - Meyve Tüccarları Derneği ve Antalya Hal Toptancı Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği yer aldı. Çalışma grubunun hazırlayacağı TOBB, ilgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı ile paylaşılacak. Nizamettin ÖZMEN

 

 

 

Editör: TE Bilisim