CHP Parti Meclisi’nin (PM)bugünkü toplantısında 300 civarında belediye başkan adayının açıklanması beklenirken, Antalya’da 26, 27 ve 28 Kasım günlerinde yoğun temaslarda bunan  ‘Antalya İli Aday Belirleme Heyeti’nin olduğu iddia edilen raporun basına ve partililere sızdırılması Antalya Örgütü’nü karıştırdı.

 

RAPOR İNKAR EDİLDİ

PM’de belediye başkan adaylarının belirlenmesinin beklendiği toplantı öncesi elektronik posta yoluyla basına CHP heyetinin olduğu iddia edilen bir rapor sızdı. Heyet, raporun kendilerinin olmadığını iddia ederken, bazı belediye başkan adayları da raporu doğruladı. O rapora göre Antalya Büyükşehir Belediye başkan Adaylığı’nda Muhittin Böcek önde fakat örgüt ve adayların barışması lazım. Çetin Budak, tanınırlıkta düşük, Ümit Uysal ise belediye başkanlarının desteğini almalı. En büyük iki ilçeden Kepez’de Garip Erdoğan, Muratpaşa’da ise Büyükşehir adayı olmaması halinde Uysal; Uysal’ın Büyükşehir adayı olması halinde ise Ahmet Kumbul. Konyaaltı’na öneri Semih Esen’den yana.


CHP Parti Meclisi Üyesi Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Edirne Milletvekili Okan Gaytanlıoğlu,  Denizli Milletvekili Kazım Arslan ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’tan oluşan ‘Antalya İli Aday Belirleme Heyeti’nin Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na verildiği öne sürülen rapor örgütte huzursuzluk yarattı. Örgüt ve heyetten raporun gerçek olmadığı iddiası gelirken, bazı belediye başkan aday adayları raporun gerçek olduğunu ve sızdırıldığını söyledi. Ancak sözkonusu raporun gerçeği yansıtmadığı da kaydedildi.

 

Antalya İl Aday Belirleme Heyeti’nde bulunan Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin sızdırılan raporun kendilerine ait olmadığı yönündeki açıklaması da tepkileri azaltmadı. Raporda  CHP Antalya il binasında örgüt yöneticilerinin görüşü alındıktan sonra belediye başkan aday adaylığı başvurusu yapanlarla, başvuru yapmayıp aday olmayı düşünen bütün adaylarla mülakat yapıldığı, Antalya’da faaliyet gösteren 61 sivil toplum örgütü ile görüşüldüğü belirtiliyor.

ÇETİN BUDAK GERİDE KALDI

Antalya’da bomba etkisi yaratan raporda Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Çetin Osman Budak, Muhittin Böcek ve Ümit Uysal’ın isimlerinin öne çıktığı vurgulanarak, Budak’a ilişkin şöyle deniliyor : “Çetin Osman Budak, Genel Başkan Yardımcılığı görevi yapan il milletvekilimiz ‘abi formülü’ olarak barışı sağlayabilir iddiası önerilmiş, alanda tanınırlığı diğer iki adaya nazaran daha geri plandadır. “

BÖCEK ÖRGÜTLE BARIŞMALI

Muhittin Böcek, konusunda ise raporda şöyle deniyor: “Uzun süredir Konyaaltı İlçemizde belediye başkanlığı yapmış, başarılı ve tanınırlığı en yüksek isimdir. Şehrin batısından ve kırsal bölgeden daha çok oy alacağı iddiası öne çıkmıştır. Mevcut İl Başkanlığı ve yönetimi ile ve İlçe Başkanı dışındaki ilçe yöneticileri ve partililerin çoğu ile bağı zayıf olması genel anlamda eleştiri konusu olarak heyetimize yoğun şekilde dile getirilmiştir. Büyükşehir adaylığı söz konusu olması halinde mutlaka örgütlerin gönlü alınması ve birliğin sağlanması gerektiği gözlemlenmiştir.”

UYSAL’I PARLATAN RAPOR

Ümit Uysal’a ilişkin ise raporda şu açıklama yer alıyor: “Bir dönem Muratpaşa Belediye Başkanı olarak görev yapmış, çok başarılı ve tanınırlığı olan, parti örgütlerinde öne çıkan isimdir. Antalya merkezin ve doğum yeri itibariyle ilin doğu ilçelerinin oyunu daha fazla alacağı iddiası öne çıkmaktadır. Büyükşehir adayı olması durumunda mutlaka diğer ilçe belediye başkanlarının da desteği alınmalıdır.”

BÜYÜKŞEHİR OLMAZSA MURATPAŞA

 İşte doğruluğu tartışılan o rapordan ayrıntılar: “Mevcut Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmaması halinde Muratpaşa İlçesi Belediye Başkanı Adayı olarak gösterilmelidir. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın büyükşehir adayı olarak gösterilmesi halindeİl Başkanı Ahmet Kumbul bu ilçeye belediye başkanı adayı olmak istediği talebini heyetimize iletmiştir.(Ahmet Kumbul’lun heyetten kesinlikle böyle bir talepte bulunmadığını söylediği bildiriliyor.” Raporda Muratpaşa Belediye Başkan Adaylığı için Ömer Melli ve Murat Bulat isimlerinin öne çıktığı da kaydediliyor.

Öte yandan CHP’li Milletvekillerinden oluşan heyetin görüşlerini aldığı sivil toplum örgütü yöneticilerine il yönetimi tarafından ‘Büyükşehir için Ümit Uysal’ı önerin’ dendiği de kulislerden gelen bilgiler arasında.

KONYAALTI’NDA ESEN

Raporun dikkat çekici bir başka yönü ise 16 aday adayının olduğu Konyaaltı’nda sadece CHP İl Başkanlığı’ndan istifa eden Semih Esen’in öne çıkan isim olduğunun yazılması. Raporda 16 aday adayının olduğu Konyaaltı’nda  Belediye Başkan Adaylığı için sadece Semih Esen’i adının öne çıktığının iddia edilmesi, gerçekliği tartışılan söz konusu raporun bazı belediye başkan adayları tarafından bilinçli olarak sızdırıldığı iddialarını güçlendiriyor.

İLÇELERDE DURUM

CHP’nin 300 belediye başkan adayını açıklamasına saatler kala sızdırılan rapora göre CHP heyeti,  Döşemealtı’nda Turgay Genç’in, Aksu’da İsa Yıldırım’ın, İbradı’da Serkan Küçükkuru’nun, Kepez’de Garip Erdoğan’ın (Başvuru yapmayan iki aday Önder Kurnaz ve Devrim İşbilen’in meclis üyesi adayı  olarak değerlendirilmesi öneriliyor)Finike’de Mustafa Geyikçi’nin, Kaş’ta Yusuf Ulaş Akçay’ın, Akseki’de Erdoğan Erdoğan’ın, Kumluca’da Mustafa Köleoğlu’nun, Korkuteli’nde Süleyman Memeoğlu’nun isimlerinin öne çıktığı vurgulanıyor.

CHP heyeti, Alanya, Serik, Gündoğmuş, Demre, Elmalı belediyle başkan adaylıkları için İYİ Parti ile sürdürülen ittifak görüşmelerinin beklenmesi önerisinde bulunuyor.

BARIŞ VE BİRLİK ÖNEMLİ

CHP Antalya Örgütü’nü karıştıran raporda Büyükşehir Belediyesi seçiminin önemine vurgu yapılarak, şu görüşlere yer veriliyor: “AKP, rantın yoğun olduğu Antalya iline iktidarın gücünü de kullanarak yoğun bir ekonomik güç ile seçim sürecinde saldıracaktır. Bu nedenle seçim sürecinde ekonomik olarak da seçim çalışmaları diğer illere nazaran desteklenmelidir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanabilmenin önemli ayaklarından biri de diğer siyasal partilerle yapılacak aday destekleme görüşmelerinin sağlıklı yürütülmesidir. Bu nedenle İyi Parti ile yapılacak görüşmeler önem arz etmektedir. Oy oranı yüksek olan diğer partilerle de belediye meclis üyeliği üzerinden anlaşılarak desteklerinin alınması sağlanılabilir. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarımızın üçüne de heyet olarak inancımız tamdır. Her üç adayın şehrin yapısı nedeni ile öne çıkan özellikleri birbirinden farklıdır. Büyükşehri kazanmamızın ön koşulu barışın ve birliğin sağlanmasıdır.”

GÖRÜŞÜLEN STK’LAR

CHP heyeti, Antalya’da aday adayları, aday olmayı düşünenler dışında şu sivil toplum kuruluşları ile görüştü: Eczacılar Odası Antalya Şube, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube, Veterinerler Odası Antalya Şube, Mali Müşavirler Odası Antalya Şube, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube, Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube, Tabip Odası Antalya Şube, Antalya Barosu, Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Akdeniz Turizm Otelciler Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Antalya İş Adamları Derneği, Antalya Genç İşadamları Derneği, Antalya Sanayi ve İş Adamları Derneği, Antalya Ticaret Borsası, Türkiye Muhtarlar Federasyonu, Antalya Muhtarlar Derneği, KESK, DİSK Birleşik Kamu İş Atatürkçü Düşünce Derneği, Genel İş Antalya Şube, Emekli Sen Antalya Şube, Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, Sosyal İş Antalya Şube, Eğitim Sen Antalya Şube, Kültür Sanat Sen Bölge Şube, Yapı Yol Sen Antalya Şube, Tüm Bel Sen Antalya Şube, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Antalya Şube, Sağlık Emekçileri Sendikası, Konyalılar Derneği, Adıyamanlılar Derneği, Şanlıurfalılar Derneği, Diyarbakırlılar Derneği, Hakkarililer Derneği, Vanlılar Derneği, Ağrılılar Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Zeytinköy Anadolu Aleviliğini Yaşatma Derneği, Amasya Merzifon Kültür Derneği, Alevi Kültür Derneği, Çorumlular Derneği, Vartolular Derneği, Antalya Tahtacılar Derneği, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı Antalya Şube, Erzincan Fırat Boyu Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şube, Kumluca Ticaret Odası, Kumluca Toptancılar Hali, Kumluca Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Kumluca Yeni Sanayi Sitesi, Finike Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Gazipaşa Şoförler Odası, Gazipaşa Atatürkçü Düşünce Derneği, Alanya Kent Konseyi, Alanya Gazeteciler Cemiyeti.

GÖRKEM DELLAL

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim