Mor Çatı Kurucusu, feminist avukat Canan Arın, Akdeniz GERÇEK verdiği özel röportajda kadınlara haklarına sahip çıkmaları konusunda uyarılarda bulundu. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi’nin davetlisi olarak Antalya’ya gelen Canan Arın, Songül Başkaya ile Türkiye’de kadını konuştu. Kadınlara sahip oldukları hakları çok iyi öğrenmeleri tavsiyesinde bulunan Arın, haklarının en ufak bir kaybı durumunda direnç göstermelerini de istedi. 

EN İYİ MUHALEFETİ KADINLAR YAPIYOR

Arın, “Bu hakları sadece korumak değil bu hakları geliştirmek için de mücadele etmeliyiz. Ama kadın direnci çok önemli. Türkiye’de bilindiği gibi en iyi muhalefeti kadınlar yapıyor. Onun için muhalefet yapmaktan vazgeçmesinler. Bir arada devamlı olarak bu direnci sürdürsünler. Aksi halde bu gidişle Suudi Arabistan’a döneceğiz. Önümüzdeki dönemde bugün sahip oldukları hakları geri alabilmek için çok büyük çaba harcamak durumunda kalacaklar. Aman, aman, aman; lütfen haklarını korusunlar” dedi. 

MESLEĞİNİZİ ASLA BIRAKMAYIN

“Evlenmek kadının varlık sebebi değildir” diyen Arın, şöyle konuştu: “Küçücük kız çocuğuna ‘büyüyünce ne olacaksın?’ diye soruyorsun; ‘gelin olacağım’ diyor. Hiçbir erkek çocuğu ‘damat olacağım’ demiyor. Evlenmek hayatın bir safhasında olursa olur, olmazsa ziyanı yok. Kadınlar ‘evleneceğim’ diye kendilerini zorlamasınlar. Yaşamın amacı evlenmek değildir. Evlenmeden de yaşanabilir. İstedikleri gibi aşklarını yaşasınlar, mesleklerini katiyen bırakmasınlar. Mutlaka yüksek öğrenimlerini yapsınlar ve mesleklerini devam ettirsinler. Çocuk bakmaya gelince, çok iyi kreşler var. Çocuğa burada bakılabilir. Hem çocuk sosyalleşir böylece. Bunun için işlerini bırakmasınlar. Ama ne olur mesleklerini bırakıp kocaya mahkum olmasınlar. Kendi ayakları üzerinde dursunlar. Erkek Allah değildir. Onlarla eşitiz, ne kadar veriyorsa o kadar alırsınız. Ne kadar alıyorlarsa o kadar verirler. Böyle bir düzen kurmakta yarar var.”

KADININ HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR

AKP Hükümetinin kadın haklarını yok etmeye çalıştığını da iddia eden Arın, “Hele şimdi bu AKP Hükümeti zamanında ‘aileyi koruyacağız’ diye kadının bütün hakları teker teker ellerinden alınıyor. Bunu da yavaş yavaş yapıyorlar. Önce 12 yıllık zorunlu eğitimi 3 ayrı parçaya böldüler. İlk 4 yıldan sonra kız çocukları okullardan alınıyor ve ne yazık ki erken yaşta evlendiriliyorlar. AKP’nin buna karşı olması, uluslar arası toplantılarda sadece bir gösteriş. Çocuklar daha küçük yaşta anne olmaya zorlanıyor. Hem sağlıkları, hem gelecekleri, hem de kendilerini geliştirmeleri, bütün hayatları karartılıyor. Sonra resmi nikah kıymadan dini nikahı Anayasa Mahkemesi aracılığıyla suç olmaktan çıkarttılar. Arkasından müftülere evlendirme izni verdiler. Şimdi de başka bir hileye başvuruyorlar. Müftülükte evlendiğiniz takdirde bir ödemede yapmıyorsunuz. ‘Belediyede evleneceğim’ diye ısrar ederseniz sizden dünya kadar para istiyorlarmış. Böylelikle bütün nikahları din adamlarının kıyması için politika geliştiriyorlar. Din ile devlet işlerini birbirine karıştırmamak, bunu hiç kimseye kabul ettirmeye çalışmamak lazım. Bütün bunlara çok dikkat etmek gerekiyor diye düşünüyorum” diye konuştu. 


++++++++


KADINLARDAN KORKUYORLAR


Canan Arın, son dönemde kadına yönelik üst düzey bürokratlardan , öğretim üyelerinden ve dekanlardan çirkin ve aşağılayıcı açıklamalar geldiğini hatırlatarak, “Bunları hem gündem değiştirmek hem de Türkiye’de kadını eve hapsetmeye dönük politikaya alıştırmak için yapıyorlar. Bu da AKP zihniyetini açıkça ortaya koyuyor. 2016 yılında ailenin nasıl korunacağı ve boşanmaların nasıl engelleneceği konusunda TBMM bir rapor yayınladı. Boşanmaları engellemenin en önemli yollarından bir tanesi, kadına uygulanan ekonomik şiddetin mümkün olduğu kadar yaygınlaştırmak. Dolayısıyla kadının aldığı 5 kuruşu bile çok görüp şimdi nafaka almasını engellemek için yoksulluk nafakasını gündeme getirdiler. Daha sonra kadına yapılan sosyal yardımı mümkünse kesmek, kadını evliliğe ve ev içine mahkum etmek istiyorlar. Bu onların resmi politikası. Öbür taraftan doğal olarak gündem değiştirmek de söz konusu. Ama bir dekanın böyle bir şey söylemesi insanın tüylerini diken diken ediyor. Bu kadınlardan ne kadar korktuklarını da gösteriyor. Hatta AKP döneminde kadın cinayetleri de ciddi oranda arttı ve hemen o istatistikleri kaldırdılar. Çünkü kadınlar artık haklarını farkına varıp güçlendikçe, erkek iktidarının sarsıldığı izlenimine kapılıyorlar. Bundan da çok korkuyorlar” dedi. 



Editör: TE Bilisim