Akdeniz Belediyeler Birliği(AKBB) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması’nda dereceye giren belediyeler ödüllendirildi.

AKBB’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması’nın ödül töreni Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez İlçe Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kepez Belediyesi ve AKBB Başkanı Hakan Tütüncü, farklı il ve ilçelerin belediye başkanları katıldı. AKBB tanıtım filminin izlenmesinin ardından Kepez Belediyesi ve AKBB Başkanı Hakan Tütüncü, törenin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Kepez Belediyesi’nde verilen bilgiye göre, Akdeniz Belediyeler Birliği’nin bir diğer başarısının da uluslararası alanda yapılan çalışmalar olduğuna değinen Başkan Tütüncü, “Akdeniz Belediyeler Birliğimiz uluslararası birliklerin üyesi haline gelmiş, kendi belediyelerini, kendi başkanlarını  yurt dışının farklı deneyimleri ve tecrübeleri ile buluşturma konusunda önemli bir misyon edinmiştir. Ulusal düzeyde bazı birliklerimize üyeliğimiz yokken, yine dönemimizde Akdeniz Belediyeler Birliğimiz, bu önemli birliklere belediyelerimize vizyon sağlayacak, belediyelerimize tecrübe anlamında katkı sağlayacak birliklere de üye olmuştur. Orada da çok farklı çalışmaları ve kazanımları da üyelerine aktarmaktadır.  Benim en çok üzerinde durduğum husus; Belediyecilik anlamında ihtisas konularında belediye personellerine, belediye meclis üyelerimize yapılan eğitimlerdir. Bu eğitimleri klasik formatlarından çıkarttık. Belediyelerimiz hangi konularda eğitim bekliyorlar, hangi konularda kendilerini geliştirmek istiyorlarsa bunlar birliğimiz tarafından dikkatle özenle tespit ediliyor. Bu beklentiler istikametinde eğitim programları planlanmıştır. Akdeniz Bölgesinin farklı coğrafyalarında yapılmak suretiyle, bu eğitimler belediyelerimiz tarafından daha ulaşılabilir hale getirilmiştir. “ dedi. 

Şehircilik adına önemli bir yarışma

Akdeniz Belediyeler Birliği’nin en önemli çalışmalarından birinin bugün düzenlenen ödül töreni olduğuna da değinen Başkan Tütüncü, “Şehircilik adına bu proje yarışmasını çok önemsemekteyim. Türkiye’de çok belediyeler birliği var. Ancak bölgesel belediyeler birliği olarak sadece iki birlik bu anlamda proje yarışmaları gerçekleştirmektedir. İftiharla ifade etmeliyim ki; bunlardan bir tanesi de Akdeniz Belediyeler Birliği’dir. Bu proje yarışmaları belediyelerimize ve belediye bürokrasilerimize ufuk açma adına bir misyonu var. 2015 yılında ilk proje yarışmamızı düzenlerken, kendimize bu hedefi koyduk. 74 belediyemizin her biri bölgesinde hemşehrilerine en iyiyi, en güzeli üretmek için adeta zamana karşı kendisiyle bir yarış içerisinde. Bu bizi mutlu ediyor. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde ortaya koyduğumuz performans, belediye başkanı arkadaşlarımızın belediyecilik ödüllerine sahip çıkmaları aslında bizim müşterek hedeflerimizi gerçekleştirme noktasında da bizlere çok önemli katkılar sağladı. İnanıyorum ki; önümüzdeki yıllarda bu proje bambaşka bir hal alacak. Şehirlerimizin gelişmesi açısından katkı sağlayacak, farklı bir motivasyonu, farklı bir enerjiyi ve farklı bir heyecanı üretmiş olacak. Zaten belediyeler birliğinin birlik olmanın ve beraber olmanın altında yatan en önemli anlam bu değil mi? “ diye konuştu.

Siyasetten uzak değerlendirmeler

Bu yarışmada en önemli handikabın bu işe siyasetin bulaşmaması olduğunu belirten Başkan Tütüncü, “Siyasi muhazaların ötesinde bir değerlendirme yapabilecek mekanizmanın burada kurulmasıydı. AKBB bu anlamda aldığı kararlar ile de çok önemli bir mekanizma ortaya koydu. Bir yandan teorisyenler, bir yandan da pratisyenler ile farklı bir mekanizmayı hayata geçirerek olabildiğince siyasi muhazalardan, değerlendirmelerden uzak bir ödül programını  düzenlemiş olduk.  Bu anlamda; AKBB meclisine ve meclis üyesi arkadaşlarıma, objektif kriterler anlayışında değerleme yapan jüri heyetine teşekkür ederim. Özellikle projeleri büyük bir heyecanla bizlerle paylaşan belediye başkanlarımıza ve 2015 yılından itibaren  her türlü gayreti ve desteği ile yanımızda olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e de çok teşekkür ederim. “ dedi.

 

24 belediye 83 proje katıldı                                            

Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışması Jüri Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Hacer Mutlu Danacı da, yerel yönetim anlayışının geliştirilmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya 24 belediyenin 83 proje ile katıldığını söyledi. Konuşmaların ardından AKBB ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, yarışmanın jüri üyelerine teşekkür belgesi vermesinin ardından dereceye giren belediyelerin ödülleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından Mimar Sinan Kongre Merkezi’nin fuaye alanında ‘Belediyecilik Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. 

4. Akdeniz Belediyecilik Proje Yarışmasında Ödül Alan Belediyeler

İyi Yönetişim ve Halkla İlişkiler Kategorisinde;

Birincilik Ödülü – Manavgat Belediyesi (Toros Kadınları Emek Pazarı Projesi)

İkincilik Ödülü – Antalya Büyükşehir Belediyesi (Her Bireye İş Teklifimiz Var)

Üçüncülük Ödülü – Korkuteli Belediyesi (Korkuteli Kent Rehberi Sistemi  (Kent Bis))

Alt Yapı Çalışmaları Kategorisinde;

Birincilik Ödülü – Alanya Belediyesi (Teleferik Projesi)

İkincilik Ödülü - Manavgat Belediyesi (Nehir Boyu Bisiklet)

Üçüncülük Ödülü – Eğirdir Belediyesi (Terfi Merkezi Tadilat Projesi)

Üst Yapı Çalışmaları Kategorisinde;

Birincilik Ödülü - Kepez Belediyesi (Anadolu Oyuncak Müzesi)

İkincilik Ödülü - Elmalı Belediyesi (Sokak Sağlıklaştırma Projeleri)

Üçüncülük Ödülü – Akseki Belediyesi (Tarihi Sarıhacılar Hanı’nın Turizme Yönelik Restorasyonu)

Çevre Koruma, Peyzaj, Planlama, Tasarım ve Uygulama Projeleri Kategorisinde;

Birincilik Ödülü - Manavgat Belediyesi (Antik Side Kentsel Tasarım Projesi)

İkincilik Ödülü – Alanya Belediyesi (Güneş Enerji Santrali Projesi )

Üçüncülük Ödülü – Bucak Belediyesi (Bucak Sıfır Atık Projesi)

Sosyo ve Kültürel Belediyecilik Uygulamaları Kategorisinde;

Birincilik Ödülü - Antalya Büyükşehir Belediyesi (Hobi Bahçesi)

İkincilik Ödülü - Pamukkale Belediyesi (Pamukkale Belediyesi Sosyal Market)

Üçüncülük Ödülü - Kepez Belediyesi (Mimar Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Ödülleri)

Anı Ödülü: Serik Belediyesi (Serik Genç Fikir)

Jüri Özel Ödülü: Fethiye Belediyesi(Şehit Fethi Bey Parkı) (Haber Merkezi)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim