Memorial  Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Sibel Kaya, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıklardan polikistik over sendromunun (POS) kısırlığın yanı sıra tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığa neden olduğunu söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Sibel Kaya, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hastalıkların başında polikistik over sendromunun yer aldığını belirtti. Dr. Kaya, hastalığn yumurtlayamama sorunu ve kısırlığın yanı sıra tedavi edilmediğinde kalpten hipertansiyona kadar birçok hastalığın oluşumuna yol açtığını söyledi. Yumurtalıklarda oluşan küçük iyi huylu kistlerle kendini gösteren hastalığın kadınlarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, kilo alma ve sivilcelenmeye neden olduğunu kaydeden Dr. Kaya, tüm bu şikayetlerin psikolojik sorunları kaçınılmaz hale getirdiğini kaydetti.

 EN ÖNEMLİ BELİRTİ ADET DÜZENSİZLİĞİ

 Sağlıklı bir ergenlik döneminde adet düzensizliğinin normal karşılandığını kaydeden Dr. Sibel Kaya, "Bunun, bir hastalığın nedeni olarak ortaya çıkabileceği çoğu zaman akla getirilmemektedir. Ultrason görüntüleriyle de her zaman ayırıcı tanı konulamayabilir. Bu nedenle, adet düzensizliği görülen ergenlik dönemindeki kızlara kan testleri de yapılarak polikistik over olup olmadığı araştırılmalıdır. Polikistik over sendromu doğurganlık döneminde görülen endokrin bir hastalıktır. 13 ila 19 yaşlarında kıllanma artışı ve akne problemi ile kendini belli eder. Bu durumu, adet gecikmeleri yani adet düzensizliği takip eder" diye konuştu.

 

'TEDAVİ EDİLMEZSE SAĞLIĞI TEHDİT EDEBİLİR'

 

Op. Dr. Sibel Kaya, polikistik over sendromu adet düzensizliğine neden oluyorsa öncelikle bu sorunun çözümü için tedaviye başlanması gerektiğine işaret etti. Hastalığın kontrol altına alınmaması ya da tedavisinin tamamlanmamasının uzun dönemde hasta açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabildiğine işaret eden Dr. Kaya, "Polikistik over sendromu tedavi edilmediğinde; hastaların yüzde 50'sinde insülin direnci, yüzde 8'inde Tip 2 diyabet, kıllanma artışı, akne, obezite ve kalp damar hastalıkları görülme riski vardır" dedi.(DHA)

 

 

 

Editör: TE Bilisim