Dün ‘Büyükşehir’de bütçe yine açık’ başlıklı haberimizde belirttiğimiz Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılı bütçesi 3 milyar 410 milyon lira olarak meclisten geçti. Bütçe mecliste tartışma yarattı.


Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Kasım ayında üçüncü kez toplandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in yokluğunda meclisi AKP’li Mesut Kocagöz yönetti. Önergeler hariç mecliste 58 madde karara bağlandı. CHP sıralarında oturan ve ilçelerinde yeniden aday gösterilen Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül ile Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in neşeli oldukları gözlendi. Yan yana oturan iki başkanı meclis üyeleri tebrik etti. Bütçe ve performansın görüşüldüğü mecliste AKP’li  Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, 2019 yılı bütçesini toplam 3 milyar 410 milyon lira olarak hesapladıklarını söyledi. Bayraktar, bu bütçenin yüzde 43'ünün yatırımlara ayrıldığını kaydetti. Bugüne kadar 11 milyar 385 milyon liralık yatırımla rekor kırdıklarını belirten Bayraktar, "Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır" dedi.

CHP BÜTÇEYİ ELEŞTİRDİ

CHP grubunun sözcüsü Cansel Çevikol, belediyenin borç yükü altında olduğunu söyledi. Sayıştay'a göre Büyükşehir Belediyesi'nin 2 milyar 100 milyon lira borcu olduğunu belirten Tuncer, belediyenin Türkiye'de en fazla borçlular listesinde 5'inci konumda olduğunu aktardı. Çevikol, "Gelir tahmininin gerçekçi olmadığını düşünüyorum. Yüzde 110 gelir artışı öngörüyorsunuz, içinde bulunduğumuz ekonomik durumu göz önüne alırsak bu gerçekçi değil. Performans ile bütçe arasında tutarsızlıklar var. Örneğin Konyaaltı sınırlarında Büyükşehir tarafından yaptırılan spor merkezinin sadece yüzde 5'i tamamlanmış. Antalyalılara bilgi aktarıyorsak yüzde 100 doğru olması gerekir. Performansa ret oyu veriyoruz. Bütçenin geneli hakkında çekimseriz" dedi.

'BU BELEDİYE, TEKEDEN SÜT ÇIKARMIŞTIR'

Meclis Başkanı Mesut Kocagöz, bütçe ve performansa yönelik eleştirilere yanıt verdi. Otogar alanı, Kepez ve Santral bölgesinden gelir elde edeceklerini dile getiren Kocagöz, "Konyaaltı'ndaki spor salonu hakkında haklısınız. Ancak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü buraya ilave bodrum katı yapılmasını istemiş. Bu da ek 5 milyon lira maliyet getiriyor. Bu nedenle ihale iptal edildi. Bu belediye tekeden süt çıkarmıştır, yapılanları halk görüyor. Parayı ve insanı iyi yönetirseniz iyi hizmet yaparsınız" dedi.

MHP'Lİ SELÇUK, MECLİSTE OLMAYAN BAŞKANLARI ELEŞTİRDİ

MHP'li Selçuk Senirli ise bütçe görüşmelerinde mecliste olmayan belediye başkanlarını eleştirdi. Senirli, "Belediye başkanlarının burada bulunmamasının meclise saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Hiçbir belediyenin bütçesini eleştirmeyeceğiz. Başkanlar bütçenin hesabını halka versin, seçimde halk da hesabını soracaktır" dedi.

DHA

 

Editör: TE Bilisim