Dünyanın  en önemli üç ultra lüks yat yapım merkezinden biri olan Antalya Serbest Bölge'de denize indirilen yat sayısı, bu yıl Ekim ayı sonu itibariyle tamamlanan 15 yatla birlikte 381'e yükseldi. Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği (ASBİAD) Başkanı Emre Sandan, bir otomobilin kilosundan 16- 17 dolar gelir sağlanırken, süper yatın kilosundan 48 dolar gelir elde edildiğini belirtti.

 

Antalya Serbest Bölge, Türkiye'nin en iyi süper yat üretim merkezi konumunda. Türkiye ise süper lüks yat üretiminde dünyanın en önemli üç merkezinden biri olarak gösteriliyor. Antalya Serbest Bölge'de 2000'li yıllardan itibaren gelişen yat sektöründe bugüne kadar 7 bin 79 metre uzunluğa sahip, toplam 381 süper lüks yat üretilerek yurt dışına satıldı, 1 milyar 67 milyon dolar gelir sağlandı.

 

ASBİAD Başkanı Emre Sandan, süper lüks yat üretimi ve ürettiği katma değere dikkat çekti. Antalya Serbest Bölge'de 40'a yakını yat sektörü olmak üzere, 101 firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Emre Sandan, 126 bin metrekarelik yeni genişleme sahasıyla Antalya'nın sıfır yat üretiminin yanı sıra Türkiye'nin en büyük, Akdeniz çanağının ise ilk beşe giren yat bakım- onarım merkezi haline geldiğini söyledi. Ultra lüks yat imalatında Türk mühendisliğinin kalitesiyle de dünyanın en önemli üretim merkezlerinden birinin Antalya olduğuna işaret eden Sandan, Türkiye'nin ihracattaki en önemli sorunlarından birinin toplam ihracattaki kilogram değerinin 1,3 dolar seviyelerinde olması olduğuna işaret etti.

 

OTOMOBİLİN ÜÇ KATI DEĞERLİ

 

Yerli otomobil üretimi konusundaki girişimleri örnek gösteren Emre Sandan, süper lüks yat sektörünün otomobile göre üç kat daha değerli olduğunu vurguladı. Ortalama bir otomobilin satış rakamının 150- 200 bin TL ve 1300- 1500 kilogram düşünüldüğünde, bir aracın kilogramda yaklaşık 16- 17 dolar gelir sağladığını belirten Sandan, “Bir süper lüks yat kilogramda ortalama 47- 48 dolar gelir sağlıyor. Yani bir arabanın üç katı, bir arabaya göre üç kat daha değerli ürün üretiyorsunuz" dedi.(DHA)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim