-ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş ve KASAİD Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 12 Kasım akşamı düzenleyeceği “Mehter Takımı 10 Kasım Özel Konseri” ile ilgili konuştu.

 

-Daş, Atatürk’e yakışır bir anma programı yapılmasını umduğunu belirtirken; Urunga, “Mustafa Kemal Atatürk’ün görmek istediği ilerici ve çağdaş bir Türkiye’de Atatürk’ü anma şekli bu olamaz” diye konuştu.

 

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Antalya Şube Başkanı Daş ve Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 12 Kasım pazartesi akşamı AKM Aspendos Salonu’nda düzenleyeceği “Mehter Takımı 10 Kasım Özel Konseri” ile ilgili görüşlerini açıkladı.

 

ATATÜRK’E YAKIŞAN

BİR PROGRAM OLMALI

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Şube Başkanı İbrahim Daş, Atatürk’e yakışır bir anma programı yapılmasını umduğunu belirterek, “Mehter Takımı müziği de bizim müziğimiz, tarihimizin müziği. Mustafa kemal Atatürk ‘ben Mehter Takımı müziği dinlemem’ dememiş, atmamış. Mustafa Kemal tarihi bir bütün olarak ele almış. Milattan Önce (MÖ) 300’den 1923’e kadar tarih birliğini koymuş. Yani ‘Osmanlı da bizim’ demiş. Bu kesin. Hem içeride hem dışarıda. Hem kurduğu bu milli devlete her türlü emperyalist saldırı söz konusuyken böyle bir günde günün anlam ve önemine binaen bir çalışma yapılmasında fayda var. Programın içeriğini çok fazla bilmiyoruz ama umuyorum Atatürk’e yakışır bir anma programı olur” diye konuştu.

ATATÜRK’ÜN ANLAYIŞINA TERS

“Mustafa Kemal Atatürk’ün görmek istediği ilerici ve çağdaş bir Türkiye’de Atatürk’ü anma şekli bu olamaz’ diyen Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Antalya Şube Başkanı Füsun Urunga ise şöyle konuştu: “Mehter Marşı tarihten gelen Osmanlı zamanındaki savaşlarda kullanılan, bizim de geleneksel olarak devam ettirdiğimiz bir müzik türüdür. Ama Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş müzik anlayışı Mehter Marşı değil. Hatta o kadar ileri gitmiş ki; çok sesli müzik istiyor. Dolayısıyla bu konserin Atatürk’ün müzik anlayışına ters olabileceğini düşünüyorum. Çağdaş müzikte Atatürk’ün sevdiği eserler de bu anma konserinde olabilirdi. Hatta Atatürk klasik Türk müziklerini severdi ve bunların çağdaş, çok sesli hale gelmesini istemişti.“

SANKİ BİR ÖYKÜNME VAR

“Büyükşehir Belediyesi neden böyle bir şey yapmış onu da anlayamadım. Sanki Osmanlı’ya bir öykünme (taklit) var. Dolayısıyla Atatürk’ü anma konserinde böyle bir şey düşünmelerini bir Osmanlıya öykünme şeklinde yorumluyorum. Yapılacak bir sürü şey varken neden Mehter Marşı? Bu şekilde bir program yapmalarını hayret verici buldum. Sanki bir yerlere mesaj vermek istiyor gibiler. Atatürk’ün görmek istediği ilerici ve çağdaş bir Türkiye’de ‘Atatürk’ü anma şekli bu olamaz’ diye düşünüyorum.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim