Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, son günlerde Toptancı Halleri’nin kapatılacağı, komisyonculuğun bitirileceği ve bunun ile ilgili yasa değişikliğine gidileceğiyle ilgili haberler dolaştığını belirterek, bu konunun artık son derece sıkıcı bir hal aldığını söyledi.

 

ARACI KAZANIYOR

Hallerdeki komisyoncu dükkanlarının, üreticilerin ve çiftçilerin mahsullerini getirip pazarladıkları alanlar olduğu kaydeden Şahin, “Üreticinin getirdiği ürünler, buradan marketlere ve pazarlara gönderilir. Hal’den çıkmış olan ürün fiyatı bizim için önemlidir. Hal’de ki 2-3 TL olan domates fiyatı ile tüketici vatandaşın 8-10 TL’ye aldığı domates aynıdır. Kısacası aradaki 6-7 TL’yi komisyoncu değil, komisyoncudan tüketiciye kadar el değiştiren aracılar kazanmaktadır. Çiftçinin 2-3 TL’ye sattığı domatesten, hem çiftçi, hem komisyoncu, hem ilaç bayisi hem de firmalar geçinmektedir. Yani üretime katkı sağlayan, üreten emek veren, gece sobasını yakan, ilacını atan çiftçisi, üretimde kontrollük yapan mühendisi, gece 3’te 4‘te dükkanını açan komisyoncusu kısacası soğukta, karda kışta emek verenin hakkını, aracılar yemektedir. Hem de kat kat daha fazlasıyla” dedi.

TARIMA İHANET EDİLİYOR

 Bugün 1 kg domatesin çiftçiye maliyetinin 1.70 kuruş olduğunun altını çizen Şahin, mahsulün hasada geldiği bugünlerde yapılan bu algı ve tavrın tamamen tarıma, üretime ihanet olduğunu söyledi.

“Madem ‘Hal’den anlamıyorsanız, bir bilene sorun” diyen Şahin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Mecliste alınan her karar doğru değildir. Bu konuda onlardan birisi. Halka yanlış intiba vererek, üretici ve tüketiciyi karşı karşıya getirilmektedir. Antalya Hal Kompleksinin Serik Yukarıkocayatak’a taşınıp tanışmayacağı konuşulurken, tamamen kaldırılacak hallerin yerleri de yoksa yine bir yerlere peşkeş mi çekilecek. Şuan çiftçi; komisyoncuya, ilaç bayisine, ilaç bayisi firmalara borçlu. 5-10 yılda düzelecek bir ekonomik durum değil. Bizler her fırsatta ‘tarıma ekonomik destek verin’ derken, köstek olmanın bir anlamı yok. Sadece Antalya merkezde 180 bine yakın çiftçi ve çiftçi aileleri var. Bunların emeğini düşünün ve bu adımdan derhal vazgeçin ve geri adım atın.”

ÜRETİCİYİ TEDİRGİN ETMEYİN

“Sizlerden beklentilerimiz, ürünlerimizin para etmesi ve kolay satabilmeleri ve değerinde satabilmeleri için pazar araştırılmasıdır. Evet, ben de pazardan sebze meyve alıyorum bahsedilen rakamlara ama biliyorum ki bu fiyatlardan ne çiftçisi, ne komisyoncusu ne de ilaç bayisi nemalanıyor.

Tarım Bakanı’nın derhal bu konuya el atması lazım. Bizler her türlü yeniliğe açığız. Alt yapısı oluşmamış bu düşüncenin sonucunda zararı çok büyük olacaktır. Üretici ve bizleri tedirgin etmeyin, üretime bilakis değer verin ve katkı sağlayın. Şayet bir şey yapacaksanız da komisyoncu ve tüketici arasındaki haksız kazanç sağlayan aracılarla uğraşın. ‘Bu konu komisyoncuları ilgilendiriyor’ diye düşünerek sessiz kalamayız.

VEKİLLER SESSİZ KALMAMALI

“Bazı düzenlemelerin olabileceğini öngörüyor ve işin zorlaştırılmasını değil, kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Sizleri buralara davet ediyor, gerçekleri anlatmak istiyorum. Özellikle Tarım Komisyonundaki milletvekillerine sesleniyorum, lütfen sessiz kalmayın, konunun önemini anlatın. Sizleri oralara ‘bu tip konularda sesimiz olun, mücadele edin’ diye seçtik. Duyarsız kalmayalım, düzenlenen ve yapılmak istenilen değişikliklerde fikirlerimizin de alınmasını öneririm. Keşke dememek istiyorsanız, bu düşünceden vazgeçin ve tarım ve ekonominin kilit noktaları olan komisyonculardan çekin elinizi.” Görkem DELLAL

Editör: TE Bilisim