Antalya Ticaret Borsası’nın(ATB)Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ve paydaşlarının desteğiyle düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı(YÖREX)24-28 Ekim tarihlerinde düzenleniyor. ATB Başkanı Ali Çandır, festivalin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında bu yıl 9’ncu kez düzenlenecek olan YÖREX’e 72 İl ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin katılacağını söyledi. Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO)Başkanı Davut Çetin’in de katıldığı basın toplantısında ,’Sizin Oraların Nesi Meşhur’ sloganı ile başlattıkları YÖREX’in  Türkiye çapında yöresel ürünleri vitrine çıkarma amaçlı düzenlenen en önemli festival haline dönüştüğünü, gelecek yıllarda yurt dışına açılmayı planladıklarını söyledi.

YÖREX’i ekonomiye katkı vermek düşüncesiyle başlattıklarını vurgulayan Çandır, “Fuarla yöresel ürünlerin tekrar gündeme gelmesinin yanı sıra coğrafi işaretle korunması ve ekonomiye kazandırılması açısından iyi bir motivasyon sağladık. Umarım biz de kısa süre sonra İtalya, Fransa ve İspanya'daki kırsalda yaşayan üreticinin daha fazla kazandığı, ürünlerin standart şekilde tüketiciye sunulduğu ve raflarda hak ettiği değerde satıldığını görürüz" dedi..

200 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

ATB Başkanı Ali Çandır, 2010 yılında 42 il ve 24 bin 609 ziyaretçiyle ilkini düzenledikleri fuarın bu yıl 72 il ve KKTC'ye ev sahipliği yapacağını, ziyaretçi hedeflerinin ise 200 bin olduğunu vurguladı. Çandır, "Ulusal ve yerel market zincirlerinin üst düzey yöneticileri ve satın alma müdürlerinin katılımıyla coğrafi işaretli ürünlerin raflarda yer alabilmesi amacıyla katılımcı firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirilecek.

YÖRESEL ÜRÜNLER PANELİ

Türkiye Otel Satın Alma Müdürleri Eğitim Derneği (OSMED) bünyesindeki otellerin üst düzey yöneticileri, operasyon müdürleri ve aşçıbaşıları gibi birçok yetkilinin katılımıyla 'Turizm Konaklama Sektöründe Yöresel Ürünler' konulu panel düzenlenecek" şeklinde konuştu.

YÖREX’in basın toplantısında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin ise, önemli bir marka haline gelen YÖREX’in amatör bir ruhla başlatılıp, kısa sürede büyüyen bir fuar olarak Türkiye’de başka bir örneğinin olmadığını söyledi.

YÖREX TÜRKİYE YE ÖRNEK OLDU

ATSO Başkanı Davut Çetin ise YÖREX'in önemli bir marka olduğunu söyledi. Amatör ruhla başlayan bu fuarın büyümesi açısından Türkiye'de başka örnek olmadığını dile getiren Çetin, "Birlik ve beraberliğin tam anlamıyla bir araya geldiği fuara Türkiye'den 120 oda katılıyor. Fuar sadece yöresel ürünlerin tanıtımına değil, turizme de katkı sunuyor. Fuar döneminde Antalya ekonomisi ciddi katkı alıyor. Yöresel ürünler için YÖREX önemli bir görev yaptı. Ancak pazarlama için de ciddi çalışmamız gerekiyor. Türkiye'de 200 çeşit peynir var. Yeterince katma değer alamadığı için Almanya veya Hollanda'daki peynirler gibi ihraç olmuyor. Katma değerli ürünlerimizi, yurt dışına ihraç edecek duruma getirmemiz lazım" dedi(İbrahim AKKAYA)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim