Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Eğitim Antalya Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Sayıştay denetleme raporu ve denetleme sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

PARANIN KAYDI VE TAKİBİ YOK

Balık, Milli Eğitim Bakanlığının 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nun, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin nasıl yağmalandığını ve yönetmeliklere aykırı işlemleri ortaya çıkardığını ifade etti. 

Balık, “Rapora göre, AB ve UNICEF gibi uluslararası fonlarla yürütülen projelerin harcamaları için açılan bazı hesaplar ve bu hesaplardan yapılan işlemler kayıtlı değildir ve takibi yapılmamaktadır. Sayıştay raporu, bazı projelerin banka hesaplarının muhasebe birimi tarafından açtırılmadığını ve muhasebeleştirme işlemlerinin yönetmelikte sayılan esaslara uygun olmadığını hatta aykırı olarak hesap açılıp işlem yapıldığını ortaya koymaktadır. Kaydı ve takibi yapılmayan paranın tutarı 42 milyon 290 bin Avro’dur. Bu projelerin bütçeleri, muhasebe birimi dışında, yetkisi bulunmayanların talimatlarıyla yönetmeliklere aykırı şekilde kullanılmıştır. Ödenek yetmemiş, 20 milyar 466 milyon TL de ödenek üstü harcama yapılmıştır” dedi.

KAYIT DIŞI HESAPLAR VAR

Bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri ile diğer çeşitli birimleri adına yetkisiz kişilerce bankalarda çok sayıda hesap açıldığını, kamu gelir ve giderlerinin bir bölümünün bütçe ile ilişkilendirilmeksizin bu hesaplardan yönetildiğini vurgulayan Balık, “Bu hesaplar kurumun muhasebe ve mali yönetim sistemine dahil edilmemiştir. Bakanlığın mali tablolarında bu gelir ve giderlere yer verilmemiştir. Bu hesapları açanlar kimlerdir? Kamunun kaynakları bu hesaplar tarafından nasıl işletilmiş ne için harcanmıştır? Bunun hesabı derhal verilmelidir! Hiç bir yasal ve idari düzenlemeye tabi olmaksızın yönetilen bu tür hesaplar acilen tespit edilerek derhal kapatılmalıdır! Ayrıca Sayıştay Raporunda da belirtildiği gibi gelecekte bu tür uygulamalara imkan vermeyecek önlemler alınmalıdır” diye konuştu.

YATIRIM BÜTÇESİ ÇARÇUR EDİLDİ

Sayıştay raporlarının Milli Eğitim Bakanlığının yatırımlar için ayırdığı bütçenin nasıl çarçur edildiğini gözler önüne serdiğini de iddia eden Balık, şöyle konuştu: “Yatırımlar için ayrılan bütçenin 10 Milyar TL.’si çalıştay, fuar, ödül töreni gibi etkinlikler için harcanmıştır. Bakanlığın bazı birimlerinde yatırım projelerinin giderlerinin yüzde 80’leri hatta yüzde 90’ları aşan kısımları çalıştay gibi etkinliklerin yolluk ve organizasyonu için kullanılmıştır. Ulusal ve uluslararası toplantılarda otel ve yol masrafları için su gibi para harcanmış, hedef proje geliştirmek değil, çalıştay ve gezi düzenlemek olmuştur.  Örneğin, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü taslak ders kitabı basımına 238 bin TL harcama yapmasına rağmen, taslak ders kitaplarını değerlendirmek amacıyla düzenlediği çalıştaylara 595 bin 521 TL ödeme yapmıştır. Milyonlarca lira böyle çalıştaylar için harcanmıştır. Yatırım projesi için ayrılan bütçenin çalıştay gibi etkinliklerde kullanılmasının yasal değildir. Sorumlular derhal tespit edilerek gerekli işlemler başlatılmalıdır.”

BANKAMATİK MEMURLARI VAR

 “Ülkemizde 154 binlik öğretmen açığı dağ gibiyken, çocuklar ve okullar öğretmensizken, AKP iktidarı Çankaya gibi öğretmen ihtiyacı olmayan büyük şehir merkezlerine fazladan 41 bin öğretmen atamıştır” diyen Balık sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayıştay Raporuna göre norm fazlası öğretmenlere yılda yaklaşık 3 milyar 208 milyon TL ödeme yapılmaktadır. Sayıştay Raporuna göre, artık yasal dayanağı olmayan, dersliği, dersi ve öğrencisi bulunmayan akşam sanat okullarına bile 556 öğretmen atanmıştır. Bu öğretmenlerden bazıları atandıktan sonra bakanlıkta kaymak görevlerde görevlendirmişlerdir. Bunların 73’ü ise hiçbir görevi olmayan bankamatik memurlarıdır! Okulu, dersi olmayan bu öğretmenlere maaşlarının dışında 2017 yılında toplam 3,7 milyon TL ek ders ücreti ödenmiştir. Bu kabul edilebilir bir tablo değildir. Bakanlık derhal ihtiyaç fazlası olduğu halde atanan öğretmenleri tespit ederek, ihtiyaç olan bölgelere görevlendirmelidir!

BAKANLIK HAREKETE GEÇMELİ

Bakanlık tarafından ek ders ücreti ödenmesinin mümkün olmadığının belirtilmesine rağmen, bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, Valiliklerin Yazı İşleri Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Kaymakamlıkların Yazı İşleri ve Özel Kalem birimlerine görevlendirilen öğretmenlerden bir bölümüne ek ders ücreti ödediğini de açıklayan Balık, şöyle devam etti: “Bakanlık bütçesi imtiyazlı bazı kişileri ihya etmek için yağmalanmıştır! Bu kişiler kimlerdir? Bakanlık derhal tespit etmeli gerekli işlemi başlatmalıdır! Usule aykırı yapılan ödemeler geri alınmalı, sorumlular hesap vermelidir. 2017 yılında gerçekleşmiş olan bu uygulamalar için Bakanlık derhal harekete geçmelidir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, Bakanlığı ülkenin ihtiyaçlarına göre dizayn etme iddiasında gerçekten ciddi ve samimiyse işe Sayıştay Raporunun ortaya koyduğu usulsüzlüklerin hesabını sorarak ve çarpık uygulamaları düzelterek başlamalıdır. Kendisini derhal göreve davet ediyoruz. Birleşik Kamu-İş olarak bu raporda ortaya konan hukuksuzlukların takipçisi olacağız.” Senem KÖR

Editör: TE Bilisim