HUKUKLA BAĞDAŞMIYOR

Akdeniz GERÇEK’e konuşan Gürkut Acar, Türkiye’de halen uygulanan tek adam yönetiminin ne demokrasi ne de hukukla bağdaşmadığını belirterek, “Hukuk, temel insan hak ve özgürlüklerinin korunması üzerine kurulmuş bir sistemdir. Son dönemde AKP iktidarı mala, mülke yasalarla el koyma dönemine girdi. Her an Meclis’ten çıkarılacak bir yasa ile malınız, mülkünüz ya da vakfınız elinizden alınıp Hazine malı yapılabilir. Bunlar bütün temel insan haklarını ihlaldir. Şu anda Türkiye’de uygulanan sistemin faşist Almanya’da dönemindekinden hiçbir farkı yok. Kanunlar var ama tek adam ne derse o olur. Yani burada ki mülkiyet hakkı insanlık tarihinde insanların büyük kanlı mücadelelerden sonra alınmış bir haktır. Bunun ihlali olamaz sadece genel kamu düzeni açısından kısıtlanabilir. Eğer devlet özel mülkiyette olan bir malı kendisine gerekli olduğunu düşünerek almak isterse bir tek çaresi vardır orayı kamulaştırmaktır. Bunun dışında devlet parasını ödemeden her hangi bir malı kendisine mal edemez” dedi.

TEŞEBBÜS BİLE ETMEYİN

CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerine el koymaya çalışıldığını da hatırlatan Acar, “Bir insanın kendisine bağlı özel hakları vardır bunlar münhasıran şahsa bağlı haklardır. Örneğin evlenme hakkı. Bunu başkası vekâleten kullanamaz. Vasiyetname de şahsa bağlı haktır, kişinin sadece kendisinin özgür iradesiyle yapabileceği hukuki bir tasarruftur. Ve vasiyetname olduğu müddetçe bu vasiyetname hukuka uygun bir şekilde düzenlenmişse artık onun sonuçlarına kabul etmemek söz konusu olamaz. Yani İş Bankası’na el koyamazlar, bu Anayasa Mahkemesinden döner. Bu kanun eğer böyle dönmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden döner ve mutlaka bir gün bunu yapanları mahkemeye çıkar.

Çünkü vasiyetnameyi bu yolla bozamazlar. CHP’nin buradaki görevi Atatürk’ün hisselerine sahip çıkmaktır. Oradaki 4 yönetim kurulu, bankayı yönetmek için değil Atatürk’ün hisselerini birileri ele geçirmesin, birtakım anonim şirketlerin oyunlarıyla sıfıra indirmesin diye var. 12 Eylül’den sonra CHP hisselerini vermediler ve oyunlarla miktarlarını azalttılar. Ama CHP dava açtı ve payların gerçek anlamda temsilini sağladı İş Bankası yönetim kurulunda. O yüzden kimse buna bir daha teşebbüs bile etmesin, pişman olur” diye konuştu. Senem KÖR

 

 

Editör: TE Bilisim