Akdeniz Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen ve 2006 yılından bu yana yapılan ıslah çalışmalarının sonuçları paylaşıldığı etkinlikte konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel Ar-Ge çalışmalarını Fakülte olarak desteklediklerini ve bu çalışmaların ülkemiz için öneminin farkında olduklarını belirtti.

 

Akdeniz Üniversitesi’nden verilen bilgiye göre, çim ıslahı konusunda çalışmalar yürüten Doç. Dr. Songül Sever Mutlu, farklı coğrafyalarda farklı rakımlarda toplanan ebeveyn hatlarının seleksiyon ve melezleme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan çeşit adayları ve projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

Doç. Dr. Songül Sever Mutlu çalışmalarını anlattığı sunumunda, “Tohumlu ve vejetatif tip bermuda çimi ıslah çalışmalarının yanı sıra, zoysia çimi ve yengeç çimi üzerine de ıslah çalışmaları yürütülen projelerde oldukça güçlü kök yapısına sahip trafik toleransı yüksek ülkemizin ilk yerli çeşit adaylarını geliştirdik. Önümüzdeki dönemde çim ıslah çalışmaları kapsamında firmalar ve kamu kurumları ile ortak projeler yürütebiliriz.” diye konuştu.

 

Çalışmaların sonucunda Türkiye’nin ilk yerli çim çeşidi olma özelliği gösteren ‘’Survivor’’ isimli vejatatif bermuda çim çeşidi için Akdeniz Üniversitesi adına AKDENİZ TTO tarafından kayıt tescil ve ıslahçı hakkı başvurularında bulunulduğu bilgisini veren Doç. Dr. Songül Sever Mutlu. “Kendi alanında benzer ticari çim çeşitlerine göre kalitesinin üstün olduğu dört yıl süren arazi testleri sonucunda anlaşılan, kurağa dayanımı yüksek ve az su istemesiyle sıcak iklim kuşağındaki tüm yeşil alanlarda kullanıma uygun olan Survivor Bermuda çeşidi için yatırımcı firmalar ile görüşmeler devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

Toplantı sonrası Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çim Islah çalışmaları deneme parselleri, sektörde alanında uzman firma ve belediye yetkililerince ziyaret edilerek çim ıslah çalışmaları yerinde incelenerek, katılımcılar ile ikili görüşmeler gerçekleştirildi. (Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim