Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) 2018 faaliyet yılı 15’inci Olağan Toplantısı Akra Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantının konuğu olan Özyeğin Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı, Forbes Dergisi köşe yazarı ve Über Danışmanlık Şirketi Kurucu Ortağı Prof. Dr. Ümit Özlale,

Türkiye’nin vasata razı gelen bir ülke olduğunun altını çizerek, “Bence, maalesef Türkiye’nin orta uzun vadede en önemli sorunu şu, Türkiye vasata razı gelen bir ülke. Yaptığımız binalardan oynadığımız futbola kadar her şey vasat. Bir albenisi yok” diye konuştu. İhracat rakamlarına baktığımızda birçok ülkeden daha fazla sayıda mal ihraç ettiğimizi kaydeden Özlale, “Türkiye, Avusturya’dan, Belçika’dan, Hollanda’dan daha fazla sayıda mal ihraç edebiliyor. Daha fazla sayıda ihracatçıyız. Bizim problemimiz Y ekseninde, bizim üretip sattığımız malların önemli bir kısmını başka ülkeler de üretip satıyor. Ve biz o yüzden devamlı daralan kar marjlarıyla beraber bir marka yaratamadığımız için boğuşmak zorunda kalıyoruz” dedi.

MARKA YARATAMIYORUZ

Ümit Özlale, şunları söyledi: “İtalya ve İspanya’nın en zengin insanlarına baktığınız zaman, uzay teknolojisini üretmiyorlar. İtalya’nın en zengini bir çikolata markasının sahibi. Türkiye bütün dünyadaki fındığın yüzde 75’inden fazlasını üretiyor. Kakaoyu da İtalya fildişi sahillerinden ithal ediyor. Türkiye böyle bir markayı neden kendi içinden çıkartamıyor diye bizim düşünmemiz gerekiyor. En iyisini yaparız, vasata razı gelirken marka çıkartamıyoruz. Türkiye ihracatı hazır giyim ve tekstille öğrenmiş bir ülke. İspanya’da hazır giyim-tekstile baktığınız zaman buradaki markanın sahibinin mal varlığı 75 milyar dolar. Türkiye tekstil için önemli bir marka. Peki neden Türkiye bu kalitede bir marka ortaya çıkartmıyor. Zor bir şey mi değil. Bizim sanayicimiz daha kaliteli ve ucuzunu üretebilir mi evet üretebilir. Ne üretirsek üretelim, bunu başka ülkelerin üretemeyeceği kadar kalitede vasatlıktan kurtararak üretmemiz gerekiyor ne üreteceğimiz değil nasıl üreteceğimiz önemli” (Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim