CHP’li Antalya Büyükşehir ve Aksu Belediyesi Meclisi üyesi Yusuf Kumbul, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın, “Hal yasası ekim ayı içinde Meclis'te görüşülecek ve komisyonculuk kaldırılacak” açıklamasına sert tepki gösterdi.  Aynı zamanda Antalya Toptancı Hali’nde sebze komisyonculuğu yapan Kumbul, iktidarın amacının üzüm yemek değil bağcıyı dövmek ve komisyonculuğu bitirmek olduğunu söyledi.

 

İNSANLAR İŞSİZ KALIR

Hallerde ve komisyoncuların yanında çalışan yüzbinlerce insan olduğunun altını çizen Kumbul,

“Antbirlik, Çukobirlik ve Tariş gibi kooperatifleri öne çıkarmak lazımdır. Sen bunları yeterince iyi yönetememişsin. Yönetiminde çiftçi olması gerekirken sen kayyumlara görev vermişsin. Bir sürü sorunlar yaşanmış. Kanunlarla desteklenip gerçekten doğru dürüst yöneticiler seçilse ya da seçilebilse hiçbir sorun yok. Ama sen bunu yapamıyorsun ve işin kolayına gidip ‘kapatalım’ diyorsun. Sayın Bakan, hallerde ekmek yiyen, komisyoncuların yanında çalışan ya da onlarla iş yapan yüzbinlerce insan olduğunu unutmasın. Öyle ‘ben komisyonculuğu kaldırıyorum’ diye günübirlik kararlarla bunu yapamazsın. Örneğin Antalya’da 144 komisyoncu dükkanı var ama bu işten ekmek yiyen insanların aileleriyle birlikte sayısı 15-20 bin kişi civarında. Siz bir de bunu ülke geneline yayarsanız çok büyük bir rakama ulaşırsınız” dedi.

 

BÜYÜK HAKSIZLIK OLUR

Her sebze meyve fiyatı yükseldiğinde komisyoncunun hemen günah keçisi ilan edilmesinin doğru olmadığını kaydeden Kumbul, “Kaldırılmak istenen komisyonculuk mesleği, aynı zamanda tarım sektörünü finanse eden, kredi görevini gören, bankalara yanaşamayan zor durumdaki çiftçiye günlük nakit akışını sağlayan bir iş koludur. Sen bunları bir anda yok edersen, böyle bir düşüncenin içine girersen çok büyük haksızlık etmiş olursun. Böyle günlük politikalarla ülke yönetilmez. Sebze meyve fiyatları yükseldiğinde komisyoncu hemen günah keçisi ilan edilmez” diye konuştu.

 

 ‘BEN YAPTIM’ DEMEKLE OLMAZ

Yusuf Kumbul, zeminini hazırlamadan böyle bir kararın altına imza atılamayacağını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hadi komisyonculuğu kaldırdın diyelim, ne yapacaksın? Bu insanlar nerede ekmek bulacak. Bunun üstüne birde komisyoncuları karşına alacaksın. Komisyoncular zaten huzursuz, para kazanamıyor, bir sürü para batırıyor ayakta kalmaya çalışıyor. Bunların iyi düşünülmesi gerekir. Biz büyük marketlerin mal almasına direkt karşı değiliz. Aracıların da kalkması gerektiğine inanıyoruz ama bunların ön çalışmasını iyi yapmak zeminini iyi hazırlamak lazım. Öyle ‘ben yaptım’ demekle olmaz bu işler.” Senem KÖR


 

Editör: TE Bilisim