Antalya Çiçekçiler Odası Başkanı Alim Uysal, internet üzerinden çiçek satan firmaların haksız rekabet yarattığını ve esnafı mağdur ettiğini söyledi. Akdeniz Gerçek’e konuşan Uysal, bu firmaların birçoğunun çiçekçi dahi olmadığının altını çizerek, şöyle konuştu: “E-ticaret yapan firmaların internet üzerinden çiçek satması çiçekçi esnafını çok zor durumda bırakmıştır. Hiçbir maliyetleri olmayan bu firmalar çok düşük fiyata çiçek verebilmektedir.  Bu da çiçekçi esnafının işlerini engellemektedir. Bu firmalar bayilik sistemiyle çalışıyorlar ve bunların işlerini yapan yine bizim meslektaşlarımız. Yani çiçekçi esnafının sırtından bu işi yaparak para kazanıyorlar.”

 

ADETA SÖMÜRÜ SİSTEMİ

“Örneğin 100 TL’lik bir orkide göndermek istiyorsunuz, burada bütün riski bayii alıyor, her şeyi yapıyor. Bunun sonunda bu gelirin yüzde 60’ını firma alıyor, yüzde 40’ı da bayiye kalıyor. Bu şekilde sömürü sistemi devam ediyor. Çok fazla ürün alıyor, fiyatları düşük tutuyor, sirkülasyon da çok olunca para kazanıyor. Bu arada iktidara yakın oldukları için de bunun tanımış olduğu imtiyazlardan çok rahat yararlanıyorlar. Yine bir örnek vereyim;  biz orkideyi Hollanda’dan saksı olarak alırken onlar dal orkide olarak getiriyorlar. Onun da gümrüğü daha düşük olduğu için, malı daha düşük maliyetle alıyor ve çiçekçi esnafının karşısında avantajlı konuma geliyor. Dolayısıyla olan çiçekçi esnafına oluyor. Ayrıca bu firmaların verdiği hizmet de yeterli değil. Bu konuda bir çok şikayet var. Örneğin o önemli firmaların sitesinde gördüğünüz bir çiçeği sipariş veriyorsunuz. Onun yerine başka bir çiçek gidiyor ya da solmuş ya dalı kırık bir çiçek gidiyor. Bu da sektöre zarar veriyor.”

 

ÇİÇEKÇİ BİRLİK OLMALI

Çiçekçi esnafının ancak birlik içinde hareket ederek sorunlarının üstesinden gelebileceğinin altını çizen Uysal, “Bu sömürü zihniyetine son verebilmek için çiçekçi esnafının birlik içerisinde olması lazım. Bayii olarak bu firmaların mallarını satmamaları lazım. Bu dediğim olay Trabzon’da oldu. Çiçekçiler bir anda bayiliği bıraktılar ve şuanda bu ilimizde satış yapılamıyor. Bu açığı da Trabzon’daki çiçekçi esnafı kendi kapatıyor. Bunun bir örneğini Antalya’da da yapılmasını isterim ancak çiçekçi olmayıp sonradan bu işe girenler sorun yaratıyor” diye konuştu.  Senem KÖR

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim