Zamlı tarifelerin Bölge sanayicilerinin omuzlarındaki yükü taşınamaz boyutlara ulaştırdığını belirten Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Girdi maliyetlerimiz, her geçen gün öngörülemez bir biçimde artmaktadır. Sanayicilerin bu yükü taşıyacak takati kalmamıştır” dedi..


 

Antalya OSB sanayicileri, Nisan-Eylül 2018 dönemlerinde yapılan yüzde 94,3’lük elektrik zammının şokunu üzerlerinden atamadan, yeni zam haberleri ile sarsıldı. Üretmenin her geçen gün daha da zorlaştırıldığını söyleyen Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Sanayiciler öksüz ya da yetim mi?” diye sordu.  1 Ekim’den itibaren geçerli olan zamlı tarifeler, sanayi elektriğini bir önceki aya göre yüzde 12,86, doğalgazı ise yüzde 18,5 oranında artıracak. Bölge sanayicilerinin Ekim ayı faturaları, yılbaşından bu yana elektrikte toplamda yüzde 94,52, doğalgazda ise yüzde 68,94 oranında artmış olacak.

TAKATİMİZ KALMADI

Zamlı tarifelerin Bölge sanayicilerinin omuzlarındaki yükü taşınamaz boyutlara ulaştırdığını belirten Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, “Girdi maliyetlerimiz, her geçen gün öngörülemez bir biçimde artmaktadır. Sanayicilerin bu yükü taşıyacak takati kalmamıştır. Girdi maliyetlerinde yaşanan her artış halka enflasyon olarak dönecektir ki bu da halkımızın alım gücünü azaltacaktır. Yapılan bu zamlar istihdamını ve ihracatı da olumsuz yönde etkileyecektir. Günümüz sert rekabet koşullarında sanayicilerin böylesi ağır bir yükü kaldırabilmesi artık imkansız hale gelmiştir. Uzun bir süredir, her platformda sanayicinin üzerindeki yüklerin hafifletilmemesi halinde üretimin durma noktasına geleceğini adeta haykırdık. Ancak omuzlarımızdaki yükler hafifletileceğine daha da artıyor, bu da bazı fabrikalara zarar veriyor” dedi.  

TEK ÇARE ÜRETMEK

AOSB Basın Ofisi’nden verilen bilgiye göre, bir evin bir fabrikadan daha ucuz elektrik kullandığı trajikomik bir dönemin yaşandığına dikkat çeken Bahar, “Halkımızın elektriği en avantajlı şekilde kullanması elbette en büyük temennimizdir. Ancak üretimin sekteye uğraması halkımızın sadece elektrik maliyetini değil tüm gider kalemlerinin artmasına neden olacaktır. Daha güçlü ve refah seviyesi daha yüksek bir Türkiye için elimizdeki tek reçete üretmektir. Bunun sağlanabilmesi için de sanayi sektörünün desteklenmesi, önümüzdeki engellerin kaldırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

ÖKSÜZ YA DA YETİM MİYİZ?

Sektörün birçok sorunla boğuştuğunu anlatan Bahar, “Liman kullanımında uzun yıllardır çözülmeyen sorunlarımız var. Lojistik, toplu ulaşım, toplu konut gibi elzem ancak çözüm önerisi dahi getirilmemiş sorunlarımız var. İhracat yapan sanayicilerimiz Eximbank’tan şikayetçi. Dağ gibi birikmiş onlarca sorun ile tek başına mücadele edip ayakta kalmaya çalışan, ülkesi ve milleti adına elini taşına koyan sanayicilere reva görülen bu muamelenin bir an önce sona ermesini talep ediyoruz. Sanayici olarak bizler öksüz ya da yetim miyiz? Devletimizin güçlü elini, omuzlarımızda rahatlatıcı bir güç olarak görmek istiyoruz” dedi.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim