Antalya kent merkezindeki 200 dönümlük Narenciye Bahçesi’nin Nur cemaatine mensup Hamidiye Kültür ve Eğitim Vakfı’na devredilmesine tepkiler sürüyor. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı’nın şehir merkezindeki 200 dönümlük Narenciye Bahçesi’nin Hamidiye Vakfı’na devredildiğini iddia ederek ‘Doğru ise Antalya adına yapılmış büyük bir ihanettir’ açıklamasının ardından İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ve İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Oğuz konuyla ilgili Akdeniz GERÇEK’e konuştu.

 

KİMSE BİLGİ SAHİBİ DEĞİL!

Subaşı, Antalya için çok önemli olan Narenciye’nin devir işlemini tasvip etmenin mümkün olmadığını söyledi. Narenciye Bahçesi’nin Hamidiye Vakfı’na devredilmesiyle ilgili kimsede yeterli bilgi olmadığını kaydeden Subaşı, şöyle konuştu: “Ama ben konuyu inceledim, gerçekten 2-3 ay önce birden bire bir mülkiyet değişikliği olmuş. Bunu yetkilileri bile bilmiyor. Halbuki böyle bir şeyin olabilmesi için yetkili tarım kurumlarının, Tarım İl Müdürlüğü’nün ve Milli Emlak’ın onayının alınması lazım. Ama kimse bilgi sahibi değil. Nasıl el değiştirdiğine dair de kimsenin bilgisi yok. Adeta bir sihirbazlık gibi, son yıllarda maalesef artık ülkemizde nasıl olduğu belirsiz işlemler oluyor.”

 

MUTLAKA SORGULANMALI

“Ayrıca bahsi geçen bu Narenciye Bahçesi, Antalya için son derece önemli. Birincisi Antalya’nın yeşil kalan sayılı 3-5 yerinden birisidir ve çok kıymetlidir. Herkesin göze gibi koruması gerekir. Bunun yanında son yıllarda büyük sıkıntı içinde olan tarım sektörü için orası bir vizyon ifade eder. Bölge tarımına önemli katkı sağlar. Antalya için bu da vazgeçilmezdir. Hal böyle iken Narenciye’nin el değiştirmesi ve bu konuda yetkililerin bile bilgisinin olmaması son derece gariptir ve vahim bir hatadır. Bu mutlaka sorgulanması gereken bir durumdur. Bizler de bu konuyu araştıracağız.”

 

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ DAVA AÇACAK

Hasan Subaşı, tek tesellilerinin Tarım İl Müdürlüğü’nün konuyla ilgili dava açmaya hazırlanması olduğunu kaydetti. Subaşı şöyle devam etti: “Bu konuda tek teselli edici durum, İl Tarım’ın da Narenciye’nin bir vakfa devrine ilişkin davaya hazırlanmasıdır. O davanın sonucunu da takip edeceğiz. Yani İl Tarım Müdürlüğü tarafından böyle bir dava da hazırlanıyor. Onlar çünkü bunun olamayacağını ya da bir yanlışlık olabileceğini ifade ediyorlar. Dolayısıyla onların da Antalya ve tarım için önemini ifade etmeleri de bizim için teselli olmuştur.”

 

OĞUZ: SON DERECE YANLIŞ

İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cem Oğuz da konuyu tam olarak inceleme fırsatı bulamadığını ancak bölgenin Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden (BATEM) alınarak bir vakfa devredilecek olmasını doğru bulmadığını söyledi. Oğuz, şöyle konuştu: “Şuanda kent dışındayım ve konunun detayı hakkında sadece ben değil, neredeyse kimsenin bir bilgisi yok. Eğer böyle bir devir varsa son derece yanlış buluyorum. Çünkü bu bölge Antalya’nın merkezinde yeşil kalan birkaç araziden biri. Antalya’nın geleceği için buraları çok iyi korumak durumundayız. Çünkü portakal, limon ve turunç ağacı barındıran kente nefes aldıran, oksijen depolayan nadir yerleri gelecek nesillere miras bırakmak zorundayız. Ayrıca kent merkezindeki bu tip yeşil alanlar son derece değerli yerler. Bu araziyi alanlar ileride bir şekilde buraya bir inşaat yapmak isteyecektir. Bu yüzden Antalya’nın Narenciye Bahçesi’ni çok iyi korumalıyız.” Senem KÖR

Editör: TE Bilisim