Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ( ATSO ) Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ATSO binası meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya misafir olarak Antalya Valisi Münir Karaloğlu da katıldı.

Antalya’nın teknoloji konusunda ilerlemesi ve yerli teknoloji ürünler konusunda gelişmesi gerektiğini belirten Karaloğlu, “Antalya’ya geldiğim dönemde ki kargaşa ortamından eser kalmadı. Turizmde ve ticarette önde gelen şehirlerden olduk. Antalya bir ticaret ve kısmen yavaş yavaş sanayi şehri ama kirletici sanayiyle büyümemeli sanayisini planlarken ileri teknoloji kullanmalı. Yazılım ve siber güvenlik konusundan gelişen bir şehre dönüşeceğiz. Çünkü Antalya yapay zekâ, siber güvenlik ve teknoloji konusunda uygun bir şehir artık kendi teknolojimizi kendimiz yapmalıyız” diye konuştu.

DİJİTAL CADDELER YAPMALIYIZ

 ATSO Başkanı Davut Çetin ise yaptığı konuşmada Vali Münir Karaloğlu’nun fikirlerine katıldığını söyledi. Çetin, “Teknoloji de akıllı ticaret için dijital caddeler yapmalıyız. Tarımdaki plansızlığı akıllı tarım teknolojileriyle aşmaya çalışmalıyız. Turizmi akıllı turizm teknolojisiyle güçlendirmeliyiz. Sanayide Antalya’ya yeni teknoloji alanları açmalıyız. Dijital turizm için Antalya’da Dijital Turizm Ofisi gibi bir kurum kurmalıyız. Bu kurum büyük veri, artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerle turizmi desteklemelidir ve bunlar için çalıştaylarımız olacak” dedi.

BELEDİYELER SORUMLU

Karaloğlu’nun üzerinde durduğu bir diğer önemli konu ise imar barışının ve yıkımlarının belediyeler tarafından yapılmasıydı. Vali Karaloğlu, imar barışıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu: “Türkiye’de en çok imar problemi olan şehirlerden bir tanesi de Antalya buradan da çok müracaatımız var ama vatandaşın birikmiş problemini çözmek için çıkarılmış piyasaya kötü niyetli insanların sulandırmasına izin vermemek lazım. Bunlara engel olma yapıları yıkma görevi belediyelerindir.”

YÜKSEK BÜYÜMEDEN VAZGEÇTİK

Davut Çetin, “Dünyada risk korkusu artınca tahvillere ve dolara, korku azalınca borsalara ve diğer paralara yatırım artıyor. Dövizdeki artışın birçok sektörü, döviz kredisi olan şirketleri, ithal girdisiyle çalışan sektörleri sıkıntıya düşürdüğünü Enflasyon konusunda gerçekçi bir öngörü yapılmıştır. Bu yıl yüzde 21, gelecek yıl yüzde 16 enflasyon çok güzel bir durum değildir, fakat sorunun görülmüş olduğuna işaret etmektedir. Programda büyüme hedefleri düşürüldü. Bu yıl yüzde 3.8, gelecek yıl ise yüzde 2.3 oranında büyüme öngörüldü. Bu yıl yüzde 3.8 büyüme şu anda iyimser bile görünmektedir. Yine de bu rakamlar şunu göstermektedir. Türkiye enflasyonu ve dövizi düşürmek için yüksek büyümeden vazgeçmiştir” şeklinde konuştu.

KOBİLERİN KURTARILMASI GEREK

Bu dönemde asıl sıkıntıyı KOBİ’lerin yaşayacağını bildiren ATSO Başkanı Çetin, büyük şirketler kurtarılırken KOBİ’ler unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Şu anda KOBİ’lerin limitlerinin altında kredi kullanmakta bile ciddi sıkıntı çektiğini ileri süren Çetin, “Bankalar kredi musluklarını kısmışlardır. KOBİ’lerin finansman sıkıntısına düşürülmemesi gerekir. Ekonomi yönetimi bu hususu mutlaka dikkate almalıdır” diye konuştu.

13 MİLYONU AŞACAĞIZ

Antalya ekonomisi hakkında bilgilendirmelerde bulunan Çetin, turizmde büyümenin son günlerde yüzde 21-22 düzeyinde, olduğunu ve Antalya turizminin 13 milyon rekorunu aşacağını söyledi. Kur şoku yaşanmasaydı, bu yıl Antalya için çok daha başarılı bir yıl olacağını öngören Çetin şunları kaydetti: “Sıkıntı yaşayan, kredi ihtiyacı olan, maliyet artışından dolayı ciddi zarar eden çok üyemiz bulunmaktadır. Bununla birlikte, turizm sayesinde şu ana kadar birçok ilden ve kentten daha iyi olduğumuzu da söyleyebiliriz. Diğer göstergelerde ise Türkiye genelinden daha iyi durumdayız. Sigortalı sayısında artış Antalya’da yüzde 10, Türkiye’de yüzde 4’tür. Karşılıksız çek Türkiye’de yüzde 17 artarken, Antalya’da düşmüştür. Takibe düşen kredilerde artış bizde yüzde 4, Türkiye’de oldukça yüksek. Vergi tahsilâtı artışında yine Türkiye ortalaması üzerindeyiz. Yatırımlarda, otomobil ve konut satışında da şu anda öndeyiz.’’

RONALDO OTEL ALACAK

Davut Çetin, Ağustos ayında ki konut satışları için kampanyalar başlatmak istediğini söyledi. Çetin, “Türkiye’de konut satışları hem bayram tatili hem piyasa durumu nedeniyle düşmüştür. Özellikle kredili satışlarda sert düşüş yaşanmıştır. Antalya’da ise yüzde 7’ye yakın artış var. İnşaat sektörümüzle birlikte Antalya’da konut kredisi kampanyası başlatmak istiyoruz. İnşaat sektörümüz konut fiyatında indirim yaparak, kredi faizini düşürmek için teklif getirmiştir. İstanbul’da bu kampanyalar yapılmıştır. Biz de Antalya’da düşük faizli konut kampanyası için bankalarla görüşüyoruz” dedi. Çetin bu tür konulara ilgi duyduklarını hatta Ronaldo’ya Antalya’da otel alması için teklif sunduklarını söyledi. Çetin konuşmasını şöyle devam etti: ”Bizim arkadaşlar Ronaldo’nun dünyada altı otel aldığı haberini getirdiler, biz de kendisine tweet atıp, yedinci oteli Antalya’da al dedik. Şimdi Ronaldo’nun ekibine ve kendisine ulaşıp, teklifimizi daha somut bir şekilde sunmaya da çalışıyoruz.”

AF OLMAYACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Vakıf zeytinliği, Antalya Kültür Sanat, Kaleiçi Evi ile ilgili yapmak istediklerini ve destek ihtiyaçlarını ilettiklerini kaydeden Çetin, “Bakanımız Kaleiçi’ndeki durumu da gördüler. Kaleiçi’nde halen yıkılması ve yeniden yapılması gereken binalar var. Bu vesileyle, Valimizin huzurlarında bir hususa dikkat çekmek istiyorum. İmar barışı nedeniyle özellikle SİT alanlarında yeni inşaatlara başlandığını görüyoruz. Oysa Bakanlığın bu konuda açıklaması vardır. İl Müdürümüz de açıklama yapmıştır. Bakanlıkta ve ilde her bölgenin uydu fotoğrafları bulunmaktadır. Sonradan imar barışı için yapılan inşaatlara af olmayacaktır. Bu konuya herkes dikkat etmelidir” diye konuştu. Senem KÖR

 

Editör: TE Bilisim