Birleşik-Kamu-İş’in Antalyalı Genel Başkanı Mehmet Balık, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak tarafından açıklanan ‘Yeni Ekonomik Program’ın(YEP) açık bir şekilde ekonomik krizin itirafı olduğunu öne sürdü. Balık, “Kıdem Tazminatının Fona devredilmesi süreci de bu süreçte hızlandırılacaktır. Yani emekçilerin elinde kalan son kale de bu şekilde iktidar tarafından ele geçirilmiş olacaktır” dedi..

 

Yazılı bir açıklama yapan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Bakanlık tarafından açıklanan olası büyüme, işsizlik ve enflasyon verileri ekonomik krizin ilerleyen günlerde daha da derinleşeceği. Emekçilerin ve dar gelirli yurttaşlarımızın yaşam koşullarının daha da zorlaşacağının sinyallerini vermektedir” dedi..Balık, şunları söyledi : Açıklanan Yeni Ekonomik Programa göre emekçilerin haklarına yönelik kapsamlı tasfiyelerin gerçekleşeceğinin de bilgisi verilmektedir. Kıdem tazminatının fona devri, kamuda kuralsız, güvencesiz esnek çalışmanın yaygınlaştırılması ve Bireysel Emeklilik sisteminin yeniden düzenleneceği yönünde güçlü emareler bulunmaktadır”

Balık, yazılı açıklanmasında daha sonra şu görüşlere yer verdi : Açıklanan yeni programın içeriğinde; Kamu kurumlarının esnek çalışma ile iş tatmini ve verimi yüksek işgücüne sahip olmaları sağlanacaktır. Yani kamu da çalışan memurların iş güvencesi elinden alınacak, kamu iş görenlerinin çalışma sistemi baştan aşağı değiştirilerek esnek ve kuralsız bir hale getirilecektir.

ÇALIŞANLARIN KAZANÇLARI GASP EDİLECEK

Çalışanların işverenleri aracılığıyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak katılması uygulaması yeniden yapılandırılarak kalıcı bir hale getirilecektir. Kamu ya da özel sektörde çalışan 45 yaş altı tüm çalışanlar işverenleri tarafından BES'e dâhil edilecek ve 3 yıl boyunca sistemden çıkamayacak. BES sisteminin bu şekilde kalıcı hale getirilmesi ile çalışanların kazançları adeta zor yolu ile gasp edilecektir. Ayrıca uzunca bir süredir işverenlerin ve büyük patron örgütlerinin ısrarlı tavsiyesine rağmen işçi temsilcilerinin tepkisi ile geri çekilen Kıdem Tazminatının Fona devredilmesi süreci de bu süreçte hızlandırılacaktır. Yani emekçilerin elinde kalan son kale de bu şekilde iktidar tarafından ele geçirilmiş olacaktır. Görüldüğü üzere hem açıklanan ekonomik ön görüler hem de eylem planı içerisinde yer alan emek karşıtı düzenlemeler iktidarın krizin faturasını çalışanlara ödeteceğinin açıkça ilanıdır. Bu kriz çalışanların ve dar gelirli yurttaşlarımızın yarattığı bir kriz değildir. Bu kriz AKP iktidarının ve onun sorumsuz yönetiminin yarattığı bir krizdir. Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak sorumlusu olmadığımız bu ekonomik yıkım programının bedelini ödemeyeceğiz. İktidarın baskılarına da bu ülkenin yurttaşları olarak asla boyun eğmeyeceğiz”(Haber Merkezi)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim