2. Uluslararası Onkoloji Kongresi öncesi düzenlenen basın toplantısına, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, TTOD Başkan Yardımcısı ve ICONS 2018 Başkanı Prof. Dr. Nazım Serdar Turhan, TTOD Yönetim Kurulu Üyesi Basın ve Halkla İlişkiler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Özlem Er ve TTOD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mutlu Doğan katıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Mahmut Gümüş, kongreye katılan 198 meslektaşlarıyla birlikte uluslararası alanda işbirliğini artırmanın yollarını aradıklarını söyledi. Gümüş, bu sayede, Türk onkoloji çalışmalarının uluslararası platformlarda bilinirliğine katkıda bulunmayı amaçladıklarını kaydetti.

 

ALKOL VE SİGARA UYARISI

Prof. Dr. Nazım Serdar Turhan, az miktarda da olsa erken yaşta alınan alkolün uzun vadede prostat ve kanser risklerini artırdığını, aynı şekilde sigara kullanımın da kanseri tetiklediğini söyledi.

Turhan, şöyle konuştu: “2017-2018 yılları arasında prostat biyopsisi yapılan 650 erkek üzerinden yapılan araştırmada, 15-19 yaş aralığında haftada 7 veya daha fazla alkollü içecek alanlarda, sonraki dönemde prostat kanderi oluşma riskinin 3 katına çıktığını, bu riskin 20-49 yaş gruplarında aynı oranda devam ettiği gözlemlendi.”

 

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Prof. Dr. Özlem Er ise meme kanserinin dünyada ve Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu kaydetti. Türkiye'de yılda yaklaşık 165 bin yeni kanser vakasıyla karşılaştıklarını, bunların 20 binine meme kanseri teşhisi konulduğunu açıklayan Prof. Dr. Er, “Meme kanseri, muayene ve mamografi ile erken tanısı mümkün olan kanser türüdür. Erken tanı hayatımızın en önemli parçasıdır" diye konuştu.

 

DÜŞÜK D VİTAMİNİ RİSKİ ARTIRIYOR

Doç. Dr. Mutlu Doğan da vitamin D’nin, gerek kanser oluşumunun önlenmesinde, gerekse kanserin ilerlemesinin durdurulmasındaki etkileri üzerine, özellikle meme ve kolon kanseri üzerinde yoğun çalışmalar olduğunu anlattı. Doç. Dr. Doğan, “Meme kanseri üzerinde yapılan araştırmalara baktığımızda, düşük D vitamini seviyesi olan kadınlarda meme kanseri sıklığının arttığını, yine D vitamini düşük meme kanserli hastalarda hastalık seyrinin daha kötü olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. D vitamininin bilinçsizce kullanımı da böbrekler üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir" dedi.  Görkem DELLLAL

Editör: TE Bilisim