Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İl Temsilcisi ve TES-İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Hacı Mevlut Ünal, son yaşanan ekonomik kriz sonrası zaten yetersiz bir maaş alan asgari ücretlinin yaşam şartlarının iyice zorlaştığını söyledi.

 

KOMİSYON ACİLEN TOPLANMALI

Ünal, son toplanan asgari ücret komisyonun, asgari ücreti Türk-İş’in istediğinin altında verdiğini hatırlatarak, “Türk-İş 1800 TL civarında bir asgari ücret talep ediyorduk. Komisyon, geçim indirimi dahil 1603 lira olarak belirledi. Şimdi bu ekonomik krizden sonra mevcut bütün halka olduğu gibi en çok etkilenende burada asgari ücretli olanlar. Zaten aldığı para 1603 lira bunun 800-900 lirası cebinden gitti durduğu yerde. Yani alım gücü yarı yarıya düştü. Şuanda asgari ücretli çok zor durumda. Geçim şartları inanılmaz boyutta.  Bir de her gün zam yapılıyor. Zammı hak eden de yapıyor hak etmeyen de. Marketlerde durduğu yerde etiketler değişiyor. Böyle bir ortamda komisyon hemen toplanıp tedbir almalı. Çünkü asgari ücretle çalışan artık evine ekmek götüremez duruma geldi” dedi.

 

ELLERİNİ VİCDANLARINA KOYSUNLAR

Krizden sadece asgari ücretle çalışan emekçilerin değil, herkesin etkilendiğini hatırlatan Ünal, “Bu krizden sadece toplu sözleşme yapan değil bütün vatandaşlar etkilendi. Konuyla ilgili acilen tedbir alınması lazım. Alım gücünün iyileştirilmesi lazım. Asgari ücret komisyonunun, 2018’in sonunu beklemeden toplanması ve asgari ücreti arttırması gerekiyor. Bu konuda herkesin artık elini vicdanına koymasının zamanı geldi. Çünkü çalışanlar çok huzursuz. İşyerinde çalışırken huzur yoksa verim olmaz, iş kazaları yaşanır. Yani insanlar çalışırken evini düşünür, çoluğunu çocuğunu düşünür. Okullar açıldı ama insanlar çocuğuna harçlık veremiyorsa, kitap ve defter alamıyorsa, kirasını ödeyemiyorsa nasıl olacak?  Böyle bir ortamda verimli bir iş beklenebilir mi?” diye konuştu. Senem KÖR

 

Editör: TE Bilisim