Kepez Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, antik Kentin açılış konuşmasını Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptı. 2 bin 200 yıl önce kurulan ve bugün gün yüzüne çıkarılan tarihi kent hakkında bilgiler veren Prof.Dr. Çevik, kentin Arete adında bir kadın tarafından kurulduğunu, zeytinin ve zeytin yağının tarihe nasıl yolculuk yaptığını anlattı. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’ye teşekkür eden Çevik,  “Emanet aldığımız bu miraslarımıza hep beraber sahip çıkacağız. Koruyup kollayıp, geleceğimize emanet etmeliyiz” dedi.

Tütüncü, “4 yıllık çalışmanın ürünü”

Akdeniz Belediyeler Birliği ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, 2200 yıllık tarihi Lyrboton Kome Antik kentinin 1. etabını tamamlamış olmanın mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Antik kentin varlığından 2011-2012 yılında haberdar olduklarını belirten Başkan Tütüncü,”Öncelikle burayı nasıl sahiplenebiliriz? Bu mirasa nasıl sahip çıkabiliriz? Bunu Antalya turizmine, kültürüne nasıl armağan edebilirizin arayışı içerisine girdik.  2014 seçimlerinin önünde Büyükşehir belediye başkanımız ile yapmış olduğumuz istişare neticesinde burayı güzel bir arkeopark olarak halkımıza kazandırmalıydık. Seçimlerin ardından da Lyrboton Kome’nin hayata geçirilme sürecini başlattık” diye konuştu.

 

DokumaPark’a Zeytin Müzesi geliyor

Zeytinin bu yolculuğunun çok daha korunaklı bir yerde anlatılması gerektiğini belirten Başkan Tütüncü bir müjde vererek konuşmasına devam etti. Başkan Tütüncü, “Tarihimize ışık tutacak çok güzel bir zeytin müzesi yapmamız gerekiyor. Buradan elde ettiğimiz kazanımlarımızı da içine katarak 2019 yılında DokumaPark’ta Türkiye’nin en güzel ‘Zeytin Müzesi’ni açacağız. Zeytin Müzesi burayı,  burası da zeytin müzesini tamamlayacak. Turizme de katkı sağlayan bir yol olacak. Bu hayali birlikte yola düşürdüğümüz Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel’e, destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederim. Bu antik kentin şehre maal olması, şehir tarafından gezilebilmesi, görülebilmesi, buranın çok daha bilinebilir bir hale gelmesi noktasın da  en önemli katkı da; Antaya’nın3. Etap tranvay hattı olacak. Buraya ulaşımı da kolaylaştıracak. Lyrboton Kome Antalya ile çok farklı bir şekilde buluşacak. Antik kentte, 2. Etap arkeopark çalışması olacak ve ziyaretçilerimiz buraya gelecekler. “ diye konuştu.

 

 

Karaloğlu, “Büyük bir zenginliğin üzerinde yaşıyoruz”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu’da, konuşmasına 2 bin 200 yıl önce kurulan Lyrboton Kome’ye açılış demenin Arete’ye haksızlık olacağını söyleyerek başladı. 2 bin 200 yıl önce kurulmuş bir şehre yeni başlangıç denmesi gerektiğini belirten Vali Karaloğlu, “Dünya’nın en zengin coğrafyası üzerinde, en zengin topraklarındayız. Rabbim bu şehre bütün nimetleri bahşetmiş. Tarihine bakın, doğasına bakın, kültürüne bakın, dağına bakın denizine bakın. Büyük bir zenginliğin üzerinde yaşıyoruz. Bizden öncekilerin bıraktıkları bu değerlerin emanetçisi bizleriz. Bu değerleri, şehirleri kollamak ve gelecek nesillere aktarmak gibi bir zorunluluğumuz var. “ diye konuştu.

Erdemli başkanlara teşekkür

Antalya’nın neredeyse tüm antik kentlerini gezdiğini belirten Vali Karaloğlu, Kepez’de Lyrboton Kome’nin açılacağını duyduğunda çok şaşırdığını ve kendisine çok kızdığını söyledi.  Dünya ‘da en çok antik şehir ve antik tiyatrosu olan tek şehrin Antalya olduğunu vurgulayan ve Lyrboton Kome’yi Arete adında bir kadının kurduğunu da hatırlatan Vali Karaloğlu, “Bu şehri Arete adında bir kadın kurdu. 1950 yıl sonra ise erdemli belediye başkanları Menderes Türel ve Hakan Tütüncü başkanlarımız bu şehri yeniden ayağa kaldırdı. İki erdemliye de teşekkür etmek gerekli. Tarihe sahip çıkmak bir erdemlik. Bu erdemliğinden dolayı hakan başkanı kutluyorum.” dedi. (Haber Merkezi)

 

 

Editör: TE Bilisim